Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako konzultant v IT formou IČO. Často střídám projekty a firmy a vždy někde dokončím projekt/zakázku a jdu dál. V poslední době se mi však stala velmi nepříjemná věc. Podepsal jsem koncem roku 2022 "Smlouvu o poskytování služeb" a "Objednávku" na rok 2023 s odběratelem. Bohužel na projektu došlo k neočekávaným okolnostem, kdy jsme s odběratelem nebyli schopni nalézt společné řešení.

Oznámil jsem tedy odběrateli, že v dubnu 2023 vypovím smlouvu a ještě 3 měsíce, což je výpovědní lhůta ve smlouvě, budu řádně dodávat konzultační služby dle smlouvy. Odběratel však tvrdí, že objednávku nelze vypovědět a že je objednávka, která je na celý tento rok, nadřazená smlouvě. Tvrdí, že vypovězení smlouvy by objednávku nezrušilo, tj. jsem povinen dodávat své služby po celý tento rok bez možnosti zrušení z mé strany. Rád bych se zeptal:
- Kdo z nás má pravdu?
- Pokud vypovím smlouvu, zruší to i objednávku?
- Pokud ne, lze zrušit objednávku jinak - a jak?
Vždy je pro mě velmi důležité se s odběratelem dohodnout na společném kompromisu, ale nejsem si jistý, zda to v tomto případě bude možné. Rád bych měl korektní/odborné vyjádření na to, co platí podle zákona. Přikládám oba dokumenty jako komprimovaný archiv. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dle smlouvy platí, že ji lze vypovědět s výpovědní dobou 3 měsíce. Nicméně současně dle smlouvy platí, že její ukončení výpovědí nemá vliv na trvání závazků z jednotlivých objednávek, které byly uzavřeny před ukončením smlouvy. Na takové objednávky se bude hledět, jako by nedošlo k ukončení smlouvy.
Tedy pokud byla objednávka akceptována před výpovědí rámcové smlouvy, je tato objednávka platná i po výpovědi smlouvy a také závazná. Objednávku jste tak povinen plnit, a to i přesto, že došlo k výpovědi rámcové smlouvy.
Objednávka je nadřazená smlouvě. Lze ji zrušit dohodou stran.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.