Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím Vás o radu ohľadom navýšenia ceny v autoservise. Minuly týždeň som zaviezla auto do servisu v Hodoníne, ČR. Na druhý deň mi volali ohľadom ceny a vyčíslili to na 5.000 až 8.000 Kč. Zároveň s touto opravou som si dala vymeniť aj rozvody, kde odhadovali cenu na 12.000 Kč. Dnes (18.10.2022) mi volali, že je auto spravené a výsledná cena je 29.500 Kč.

O navýšení ceny ma vôbec neinformovali. Všetko bolo dohodnutie ústne po telefóne. Hovor s autoservisom vybavoval môj otec, ale akurát som bola pri tom a počula ten hovor, tiež mám screenshot zo súkromného chatu s priateľom, kde som pisala poškodenie a približnú cenu opravy - všetko s dátumom. Chcela by som sa opýtať či sa dá nejako brániť? Či môžem požadovať návrat auta do pôvodného stavu, ak ano, kto v takomto prípade platí za prácu? Poprípade či sa mám obrátiť na Česku obchodnú inšpekciu? Existuje nejaká ochrana spotrebiteľa? Ďakujem veľmi pekne za radu.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon k tomuto stanoví:
§ 2612
(1)   Zjistí-li zhotovitel po uzavření smlouvy, že cenu určenou odhadem bude třeba podstatně překročit, oznámí to objednateli bez zbytečného odkladu s odůvodněným určením nové ceny; neučiní-li to bez zbytečného odkladu poté, co potřebu zvýšení ceny zjistil, anebo zjistit měl a mohl, nemá právo na zaplacení rozdílu v ceně.
(2)   Objednatel může od smlouvy odstoupit; poměrnou část původně určené ceny zhotoviteli zaplatí, má-li z částečného plnění zhotovitele prospěch. Neodstoupí-li objednatel od smlouvy bez zbytečného odkladu po doručení oznámení o vyšší ceně, platí, že se zvýšením ceny souhlasí.
V tomto případě, pokud jste nebyla informována o překročení ceny určené odhadem, nevzniká autoservisu právo požadovat rozdíl v ceně. Doporučuji se písemně na autoservis obrátit s tím, že Vás nikdo neinformoval o překročení ceny a tudíž se postupuje dle výše uvedeného ustanovení občanského zákoníku a autoservis není oprávněn po Vás chtít rozdíl v ceně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.