Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla uzavřena smlouva o dílo, jejíž předmětem byl stavba, kde byla stanovena cena materiál + práce. Objednatel projevil zájem o dodání materiálu na svou stavbu a bylo dohodnuto, že bude účtován v odsouhlasených cenách obvyklých. Zhotovitel účtuje objednateli pouze práci, nikoliv materiál. Aby se došlo k ceně za práci byl od původní ceny odečten materiál.

Objednatel však vytvořil pohledávku s daňovým dokladem vůči zhotoviteli za dodaný materiál a požaduje po zhotoviteli vystavit fakturaci za původní cenu + materiál, s tím, že provede vzájemný zápočet. Dotaz: je vytvoření takové pohledávky ze strany objednatele oprávněné? Mám za to, že by zhotovitel měl vyúčtovat pouze práci Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Primární by měla být dohoda smluvních stran. Dle zákona pak platí, že má-li objednatel opatřit věc k provedení díla, předá ji zhotoviteli v dohodnuté době, jinak bez zbytečného odkladu po uzavření smlouvy. Má se za to, že se cena díla o cenu této věci nesnižuje.

Ve Vašem případě se tedy domníváme, že objednatel není oprávněn fakturovat dodání materiálu, kdy Vy jako zhotovitel vyúčtujete pouze cenu práce dle dohody.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Objednatel koupil materiál na stavbu - vliv na fakturu zhotovitele díla (odečtení ceny materiálu od celkové původní ceny)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.