Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Poprosil bych Vás o radu ohledně nákupu stolu preš internet. Stůl jsem si objednal od A se zaplacením při převzetí, vyplněním objednávky na základě katalogu internetových stránek prodejce. O den později jsem byl emailem informován od B, že portál A, přes který jsem stůl koupil, je smluvní partner internetoveho obchodu B.

B uvedl nesprávnost ceny na portalu partnera A z důvodu špatné aktualizace stránek a uvedl novou, vyšší cenu, jako správnou. Žádá mě nyní o potvrzení nové ceny/objednávky pro její plnění, a zmiňuje prodloužení doby dodaní úměrně po dobu mého mlčení. I když jsem zatím nezaplatil, domnívám se, že prodejce nemůže stáhnout nabídku po jejím přijetí. Nutno dodat, že jsem právě při výběru volil A namísto B skrze nižší cenu. Je tedy má úvaha správná a mohu trvat na původní nabídce? Nebo se může chránit prodejce výlučnou klauzulí? Mohu případně využít precedent nebo mne chrání zákonná moc? Předem děkuji, Gabriel

ODPOVĚĎ:
Pro posouzení by bylo nutné seznámit se s obchodními podmínkami eshopu a především úpravou uzavření kupní smlouvy. Prodejce může mít například v obchodních podmínkách stanoveno, že smlouva vznikne až jeho potvrzením objednávky.
Mohu tedy uvést pouze obecně, jak by se situace posuzovala dle zákona, pokud by v obchodních podmínkách nebylo stanoveno jinak.
Dle ust. § 1732 odst. 2 občanského zákoníku se má za to, že návrh dodat zboží za určenou cenu učiněný při podnikatelské činnosti reklamou, v katalogu nebo vystavením zboží je nabídkou s výhradou vyčerpání zásob nebo ztráty schopnosti podnikatele plnit. I vystavení zboží na internetu by pod tuto definici mělo spadat. Vaší objednávkou by tedy byla uzavřena smlouva a podnikatel by Vám měl stůl dodat za cenu inzerovanou v eshopu, pokud tedy nestanoví v obchodních podmínkách jiný postup uzavření kupní smlouvy.
Doporučuji vyzvat A k dodání stolu za podmínek uvedených v nabídce s odkazem na Výše zmíněné ustanovení § 1732 odst. 2 občanského zákoníku. Pokud však prodejce odmítne dodat stůl za uvedenou cenu, je Vaší jedinou možnou cestou obrátit se na soud, což mám za to, že by bylo spojeno s dalšími náklady.
V každém případě doporučuji obrátit se na ČOI s návrhem na mimosoudní vyřešení sporu, které však není právně závazné, a prodejce jej nemusí respektovat. Návrh je možné podat elektronicky na této stránce:
https://adr.coi.cz/cs
Na Českou obchodní inspekci je možné obrátit se i s podnětem na prošetření Vašeho případu, zda například nedošlo k nekalým obchodním praktikám s ohledem na nesprávné uvedení ceny či angažováním prodejce B.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.