Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v takové složitější situaci. Před rokem jsem pracoval v jedné firmě, ale už v ní nepracuji. Doporučil jsem ji mým známým, že jim vyrobí systém ke správě jejich hotelového zařízení. Oni podepsali s firmou smlouvu a zaplatili první polovinu žádané částky. Já jsem měl původně lidem z té firmy pomáhat, abych se na tom projektu něco naučil, ale ve výsledku jsem celý ten systém napsal sám po večerech.

I přes to, že už jsme v té firmě nepracoval. Dle smlouvy se měl projekt odevzdat v dubnu 2016, ale protože se na to firma vykašlala, tak jsem ho dodělal až teď v srpnu. Nyní řešíme to, jestli by mi ti známí mohli zaplatit peníze na ruku a tu smlouvu úplně ignorovat. Z mého pohledu firma nevyprodukovala systém v zadaném termínu (já jim ho k dispozici dát nemusím protože ve smlouvě o mě není ani zmínka a ani jsem v té firmě nebyl veden jako zaměstnanec, v té době kdy se ta smlouva sepsala) a mě by teď ti známí mohli zaplatit hotově (prý fakturu nepotřebuji a já už vůbec).
a) jde o počítačový systém?
A) ano jedná se o počítačový systém
b) budou Vaši známí po firmě, se kterou mají smlouvu, vymáhat podíl kupní ceny za Vámi uvedený systém?
B) ne, nic vymáhat nebudou
c) jsou ochotni Vaši známí systém odkoupit od Vás?
C) ano, ale já nevím jak vystavit fakturu, když nemám živnostenský list
d) máte nějakým způsobem ošetřena autorská práva na tento systém? (jste výlučným majitelem práv Vy? firma věděla o tom, že systém vyrábíte pro ni? máte s firmou /Vaším původním zaměstnavatelem/ nějakou smlouvu na tento konkrétní smlouvu? firma existuje? vykonává nějakou činnost? není možné, že byste se dostal do střetu konkurenčních zájmů a firma by Vás žalovala? )
D) autorská práva na systém nemám. Jsem ale jediný člověk který má u sebe zdrojový kód systému. S firmou žádnou písemnou smlouvu nemám, což je ten problém neboť vedoucí z té firmy mě nejspíš nebudou chtít vůbec vyplatit. Firma existuje, ale na ničem nepracuje momentálně. Jen já sem dělal v pozadí ten systém. Původně jsem měl dohodu s vedoucím firmy, že mi peníze dá na ruku, až se smlouva podepíše. Jenomže teď už ho nemůžu asi měsíc sehnat a ty peníze potřebuji. Takže bych se na něj chtěl právě vykašlat a nechat se vyplatit přímo od odběratele. Děkuji, Jindřich

ODPOVĚĎ:
Pro Vaše známé bych doporučil, aby od smlouvy písemně odstoupili pro podstatné porušení smlouvy dle ust. § 2002 občanského zákoníku, a to především z důvodu, aby se vyhnuli budoucím problémům, pokud by firma v budoucnu dodala systém a požadovala zaplacení ceny. Samozřejmě bude také záležet na úpravě v samotné smlouvě. V případě odstoupení od smlouvy bude firma povinna vrátit zaplacenou zálohu v plné výši. Nic poté nebude bránit, aby si systém obstarali jinak, tedy rovněž od Vás. Fakturu byste v tomto případě vystavovat na IČO nemusel, živnostenské oprávnění mít nemusíte, neboť se na Vaší straně nejedná o soustavnou podnikatelskou činnost, ale pouze o jednorázový nepravidelný příjem. Příjem však budete povinen zdanit.
Na Vaší straně může existovat riziko v tom, že firma od Vás bude požadovat dodání systému, neboť jste zjevně ústně uzavřeli smlouvu o dílo. Nicméně pokud není jak prokázat uzavření smlouvy (listiny, svědci), pak by bylo domáhání se dodání systému poměrně rizikové a i s ohledem na dosavadní průběh nepředpokládám, že by po Vás dodání systému požadovali.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.