Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

04/2016 podepsána s MM Reality výhradní dohoda o zprostředkování a poskytování služeb, platná do 09/2016. Před podepsáním této smlouvy makléř našel kupce na nemovitost, celý obchod zbytečně protahoval, výmluvy, že nemají čas vyřešit smlouvy, protože jedou na dovolenou, po měsíci mi řekl, že najednou zjistil, že kupující nemají trvalý pobyt v ČR.

2 měsíce mi tvrdil, že čeká na potvrzení příjmů od kupujících, na schůzky chodil oblékaný v teplákách, chování jednoduchého člověka, obchod padl 08/2016 s tím, že mi řekl, že kupující se rozvádějí a dům nechtějí. Prý s nimi nepodepsali ani žádnou smlouvu, celou dobu tento obchod byl na dobré slovo. Přišli jsme o 2 byty, které jsme měli zarezervované, které jsme posléze chtěli zakoupit (byly zaplacené rezervace). V tuto společnost a hlavně v makléře nemáme důvěru, avšak nevíme jak se bránit, chceme odstoupit od výhradní dohody, nicméně ta je do 30.09.2016 a pokuta by byla výše provize (150.000 Kč). Tadeáš

ODPOVĚĎ:
Neznám samotný text dohody, nicméně pokud umožňuje odstoupení od smlouvy, pak není možné zároveň odstoupení podmiňovat zaplacením smluvní pokuty. Pokud tomu tak skutečně je, jednalo by se o neplatné ustanovení a nebyli byste povinni platit smluví pokutu. Něco jiného však bude, pokud je ve smlouvě sjednáno odstupné, které je možné zaplatit a tím smlouvu zrušit obdobně jako u odstoupení. Vzhledem k tomu, že mluvíte o pokutě, domnívám se však, že se o odstupné jednat nebude.
Obecně budete mít možnost od smlouvy odstoupit (bez nutnosti platit pokutu), pokud na straně realitní kanceláře došlo k podstatnému porušení smlouvy. Předpokládám však, že shledání podstatného porušení smlouvy bude poněkud obtížné a v zásadě nepoužitelné.
Nyní tedy přichází v úvahu vyčkat do konce účinnosti smlouvy, pozor však na případné automatické prodlužování. Pokud je ve smlouvě sjednáno, písemně realitní kancelář upozorněte, že o pokračování smluvního vztahu nemáte zájem.
Další možností také bude, pokud si zájemce o koupi vyhledáte sami, tzn. ne prostřednictví další realitní kanceláře. V momentě, kdy realitní kancelář nepracuje tak, jak by měla, byste nebyli povinni hradit smluvní pokutu. Bude se však muset jednat o zájemce, kterého Vám tato realitní kancelář nenašla či se na jeho vyhledání nijak nepodílela.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.