Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl jsem se zeptat, zda-li není bod 4.4 v konkrétně těchto obchodních podmínkách v rozporu se zákonem. http://www.silasebevedomi.cz/obchodni-podminky/ Cituji: "4.4. V případě žádosti o odstoupení od smlouvy při objednávce živého kurzu, je možné od smlouvy odstoupit nejpozději 14 dní od data odeslání přihlášky.

Poté již není odstoupení možné. Pokud účastník bude chtít účast na kurzu vystornovat, může tak bez sankcí učinit do 30 dnů před datem konání kurzu. V jiných případech zaplacená záloha na celý živý kurz bez náhrady propadá." Tedy zda-li má pořadatel právo zadržovat zálohu na kurz (práci), i přesto, že nedošlo k plnění tohoto kurzu (tj. práce - nic jsem za svůj kurz nedostal) (odstoupil jsem od smlouvy krátce po 30denní lhůtě ve smlouvě z důvodu, že jsem se dozvěděl o morálních rozporech přednášejícího (předchozí trestná činnost). Tyto rozpory mi nebyly známy v době před uplynutím 30denní lhůty od objednání kurzu.) Jednalo se o srpen 2014. Děkuji, Jakub

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru tento bod obchodních podmínek není v rozporu se zákonem. Spotřebitel má ze zákona právo odstoupit od smlouvy ve lhůtě čtrnácti dnů, která běží ode dne uzavření smlouvy. Nad rámec této lhůty poskytuje podnikatel možnost bezplatně zrušit účast až do doby 30 dnů před konáním kurzu.
Je otázkou, zda by morální deficit přednášejícího z minulosti mohl mít vliv na kvalitu přednášky. Bylo by nutné posuzovat téma přednášky a například také to, zda již nedošlo k zahlazení odsouzení přednášejícího (zda se na odsouzení hledí, jako by nebyl odsouzen a odsouzení mu bylo vymazáno z rejstříku trestů) apod. Obecně se domnívám, že ve většině případů by tato skutečnost nebyla důvodem pro odstoupení od smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.