Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji ve Francii, platím daně ve Francii. Chtěl bych rozprodat mojí rozsáhlou sbírku zbraní, která může mít hodnotu kolem 40.000 €. Je možné, že po rozprodání sbírky budu chtít dále pokračovat v nákupu a prodeji zbraní, ale to by se vidělo. Otázka zní, zda musím zaplatit daň z prodeje na Aukro, když jde asi o 350 historických zbraní kategorie D? Jestli daň zaplatím ve Francii nebo v Čechách?

Jak probíhá placení daní ze zisku na Aukro? Nejsem podnikatel a ani nemám žádné zkušenosti s placením daní v Čechách. Co byste mi doporučili s prodejem sbírky? Děkuji za odpověď. Kamil.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud prodáváte svoji sbírku, kterou jste budoval, kdy nešlo o nákup zbraní za účelem jejich dalšího prodeje, tak z hlediska českého zákona o daních z příjmů jde o prodej hmotných movitých věcí, které nebyly v posledních 5 letech v obchodním majetku, jde tedy o prodej vlastního majetku, ze kterého je příjem z prodeje osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. c) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů. Ovšem vzhledem k tomu, že žijete ve Francii a platíte tam i daně, tak jste daňovým rezidentem Francie v souladu se smlouvu o zamezení dvojímu zdanění uzavřenou mezi ČR a Francií č. 79/2005 Sb. m. s. , jde o zisky ze zcizení jiného majetku podle Článku 13 odst. 4 této smlouvy, které podléhají zdanění ve státě, kde je prodejce rezidentem. Takže příjem z rozprodeje sbírky bude podléhat zdanění ve Francii. K tomu, jaké platí případné podmínky pro osvobození příjmů z prodeje osobního majetku ve Francii se nemohu vyjádřit, musel byste se informovat u tamních daňových poradců nebo francouzské daňové správy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.