Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám příležitost kupovat jednu věc za 200 Kč a prodat ji na bazaru za 300 Kč. Bohužel je to bez faktury. Mohl bych se optat, jestli bych mohl nějak legálně tuto věc prodávat? Klidně na živnost s tím, že bych platil i daně? Děkuji mockrát za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Takovou činnost můžete legálně vykonávat, jde dokonce přímo i o obor živnosti volné 49. Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím, v rámci které můžete vykupovat použité zboží a následně ho prodávat. Obsahovou náplní této živnosti podle nařízení vlády č. 278/2008 Sb. , o obsahových náplních jednotlivých živností, je poskytování úvěrů oproti zástavě a případný následný prodej zastavené věci (zastavárenská činnost), nákup použitého spotřebního zboží, antikvárnich knih a dalších tiskovin a jiného použitého zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej (maloobchod s použitým zbožím). Povinnost vystavovat fakturu nemáte, pokud ale kupující bude chtít doklad o prodeji, tak podle zákona o ochraně spotřebitele mu tento doklad musíte vystavit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.