Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2023 jsme v rámci vyrovnání SJM prodali nemovitost vedenou v katastru nemovitostí ČR jako pozemek se zastavěnou plochou a nádvořím, jehož součástí je stavba s využitím objekt občanské vybavenosti. Nemovitost jsme koupili 2013 a vlastnili tedy téměř 10 let. Vztahuje se na nás povinnost uvést prodej do daňového přiznání a zaplatit daň z prodeje?

Oba jsme zaměstnanci a jsme zvyklí si nechat udělat daňové přiznání v práci, což by v tomto případě asi nešlo. Dále se chci zeptat na oznamovací povinnost v případě že by se nás týkalo osvobození od daně, nemovitost jsme prodali za milion, z toho každému po odečtu provize náleželo 465.000 Kč. Musíme v tomto případě oznámení poslat? Děkuji předem za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Příjem z prodeje nemovitosti je u vás osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, podle právní úpravy účinné před 1.1.2021, protože jste nemovitost zakoupili před 1.1.2021, takže příjem z prodeje této nemovitosti je u vás osvobozen už po uplynutí 5 let od nabytí vlastnického práva. Z titulu nabytí osvobozeného příjmu nemáte povinnost podávat daňové přiznání, tato skutečnost se do daňového přiznání neuvádí, neplatíte daň z příjmů, v práci za vás může zaměstnavatel provést roční zúčtování daně. Oznamovací povinnost se týká pouze osvobozených příjmů vyšších než 5.000.000 Kč a navíc u příjmu osvobozeného podle výše uvedeného ustanovení byste neměli oznamovací povinnost ani v případě, kdybyste uvedený limit překročili, na tento typ příjmu se vztahuje výjimka z oznamovací povinnosti, protože veškeré údaje pro osvobození jsou dohledatelné v katastru nemovitostí, takže nemusíte ani nic oznamovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.