Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o zodpovězení dotazu k zapsanému spolku. Příjem spolku je tvořen členskými příspěvky dle stanov a dále pravidelnými (většinou 1x rok) dotacemi a dary od obce. Jaký je daňový režim pro tyto příjmy? Je nějaký finanční limit, od kterého musí spolek příjmy danit a vyhotovit daňové přiznání? K dotacím je uzavírána veřejnoprávní smlouva o poskytnutí individuální dotace, u daru se má správně jednat o jaký dokument (darovací smlouva nebo smlouva o poskytnutí finančního příspěvku či jiná)?

Je pravda, že v případě daru je nutné obdrženou částku vyčerpat v tom roce, kdy byl dar obdržen, aby se nevyčerpaný rozdíl nemusel danit? Pokud částka přistane na účtu v prosinci, není možné vše v příslušném roce profinancovat. Jak ošetřit? Velmi děkuji a přeji hodně zdaru v roce 2024.

 

ODPOVĚĎ:
Členské příspěvky členů spolku jsou na straně spolku osvobozeny od daně z příjmů právnických osob podle § 19 odst. 1 písm. a) bodu 2 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů. Spolek je veřejně prospěšným poplatníkem, protože nebyl založen za účelem podnikání. Podle § 18a odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů nejsou dotace, příspěvky, podpory nebo jiná obdobná plnění z veřejných rozpočtů předmětem daně z z příjmů právnických osob u veřejně prospěšných poplatníků. Takže tyto příjmy nemusí spolek danit, neplatí se z nich daň bez ohledu na jejich výši. K darům stačí uzavřít jednoduchou darovací smlouvu, kde bude uvedenený předmět daru a budou specifikované strany dárce a obdarovaného. Dary spolku jsou osvobozené od daně z příjmů, pokud budou použity na dobročinné účely ve smyslu § 20 odst. 8 zákona o daních z příjmů. Neznamená to, že musí být dar použit na tyto účely kalendářním roce jeho přijetí, není stanovena lhůta do kdy, ale pouze, že musí být použit k daným účelům, protože příjem v podobě daru je osvobozený od daně, pokud je nebo bude použit k výše uvedeným účelům, tudíž je zde počítáno s tím, že bude využit k těmto účelům v budoucnu. V případě, že by dary byly použity k jinému účely, tak by bylo je nutné zpětně dodanit. Děkuji a Vám také přeji vše dobré v roce 2024.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.