Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Minulý rok 2022 jsem získal družstevní podíl a následně tento rok 2023 ho prodal. Podíl jsem získal z rodiny a to s využitím pouze přiložené smlouvy uvedené na stránkách družstva. Žádná jiná smlouva nebyla uzavřena. Otázka zní, jedná se o bezúplatné nabytí družstevního podílu, je to dar? A pro daně tedy musí být vypracován znalecký posudek k datu nabytí podílu? Pro posouzení nákladu na byt pro výpočet daně. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:

Když se jednalo o převod družstevního podílu, za který jste nic neplatil, kdy Vám byl družstevní podíl darován, tak se jedná o bezúplatný příjem - tedy o dar. Když pak družstevní podíl prodáte, tak částka, kterou obdržíte bude o příjmem z prodeje podílu v obchodní korporaci. K tomuto příjmu budete moct uplatnit výdaj, za který byl podíl v družstvu pořízen. Protože se jednalo o dar - bezúplatný příjem, tak pořizovací cenu bude tvořit hodnota družstevního podílu ke dni uzavření smlouvy o převodu podílu v družstvu stanovená podle zákona o oceňování majetku a to buď posudkem soudního znalce nebo osobou, která vykonává vázanou živnost oceňování majetku pro věci nemovité. Potom v daňovém přiznání podávaném za rok 2023 v roce 2024 uvedete příjem z prodeje a jako výdaj cenu ze znaleckého posudku/provedeného ocenění a daň z příjmů bude vypočítána z rozdílu těchto cen. Jako výdaj můžete uplatnit i třeba provizi realitní kanceláři nebo platbu advokátovi za sepsání smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.