Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Žiji s dětmi v generačním domě, nahoře má bytovou jednotku má matka, dole my. Energie a náklady spojené s bydlením platíme napůl, ale jinak každý vedeme domácnost zvlášť. Má právo má matka (prarodič) uplatnit slevu na dani na děti? Já pobírám rodičovský příspěvek, právo na uplatnění slevy nemám. Bývalý manžel s dětmi nežije, tudíž nárok nemá ani on.

Dále mě zajímá, jak je to v případě přídavků na děti? Bude matka posuzována jako osoba, která je členem domácnosti? Nebo mohu o přídavek požádat? Děkuji za odpověď, Hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Co se týče daňové slevy na děti, pokud Vy jako matka nemáte (dostatečný) zdanitelný příjem a otec nežije s dětmi ve společné domácnosti, mohou daňovou slevu na dítě uplatnit i prarodiče - tedy například Vaše matka. Podmínkou ale je - stejně jako u rodičů - že děti (vnoučata) žijí s prarodičem ve společné domácnosti.
Podle § 17 zákona č. 117/1995 Sb. o státní sociální podpoře má na přídavek na dítě nárok nezaopatřené dítě, jestliže rozhodný příjem v rodině nepřevyšuje 3,4 násobek životního minima rodiny. Podle § 7 téhož zákona se za rodinu považuje oprávněná osoba a společně s ní posuzované osoby, Společně posuzovanými osobami jsou nezaopatřené děti a rodiče těchto dětí a dále nezaopatřené děti, jejich rodiče, pokud jsou nezaopatřenými dětmi a jsou osamělí, a rodiče těchto rodičů, pokud s oprávněnou osobou spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Vaše matka by tedy byla společně posuzovanou osobou pouze tehdy, pokud byste Vy jako rodič byla současně nezaopatřeným dítětem. V opačném případě si můžete o přídavek na dítě požádat Vy a úřad práce by neměl vyžadovat doložení příjmů Vaší matky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.