Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám otázku ohledně přepisu auta. Minulý měsíc (5/2023) jsem zakoupil užitkový vůz na moji firmu (OSVČ) a jsem plátce DPH. Bohužel kvůli sporům v práci z konkrétní práce odcházím a budu ukončovat živnost, ale hodlám vůz přepsat na kolegu (bratra), který je také OSVČ a plátce DPH.

Auto bude přepsané na jeho firmu. Kdy je možný vůz přepsat a jestli to nebude nějaký problém ohledně odečtu DPH. Pokud ano tak jaký navrhujete postup? DĚKUJI.

 

ODPOVĚĎ:
Když jste zakoupil vůz a uplatnil odpočet DPH, tak při přepisu vozu na bratra nebo k ukončení činnosti, podle toho, co bude dřív, budete muset provést úpravu původního odpočtu DPH, protože to je takřka po nákupu, tak bude potřeba provést úpravu odpočtu ve výši celého původního odpočtu DPH, takže v podstatě budete muset odvést DPH ve výší původné uplatněného odpočtu za kalednářní měsíc, ve kterém dojde k výše uvedené události, tato částka se uvádí na řádek č. 60 - Úprava odpočtu daně (§ 78 a násl.) v daňovém přiznání k DPH. Pokud byste bratrovi vůz prodal, tak si bratr bude moct uplatnit odpočet DPH, protože bude automobil nakupovat od Vás jako od plátce, Vám ale vznikne zdanitelný příjem z prodeje vozu, ke kterému ale budete moct uplatnit jako daňově uznatelné výdaje pořizovací cenu auta, v tomto případě Vám vznikne povinnost zaplatit DPH z prodejní ceny automobilu, ale zase už nebude potřeba provádět úpravu odpočtu DPH, protože vůz se bude chovat jako prodej zboží, ze které můžete uplatnit nárok na odpočet DPH a jelikož se obě transakce staly po sobě během pár měsíců, tak není potřeba provádět opravy odpočtu DPH, pouze pokud vůz prodáte ještě před ukončením činnosti, pokud dojde k ukončení činnosti dříve, tak budete muset provést úpravu odpočtu na DPH ke dni ukončení činnosti. Případně můžete vůz bratrovi darovat, v tomto případě musíte provést Úpravu odpočtu DPH ke dni darování, u bratra bude tento příjem osvobozený od daně z příjmů fyzických osob a z tohoto důvodu nebude moct vůz daňově odpisovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.