Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Já a můj bratr jsme se za života rodičů dohodli na vypořádání majetku. Já jsem dostala darem nemovitost. Na základě její odhadnuté ceny jsem polovinu ceny vyplatila bratrovi. Vyplacení jsem financovala hypotékou uvalenou na tuto nemovitost. V této nemovitosti mám trvalé bydliště, i zde dlouhodobě bydlím.  

Jsou úroky z této hypotéky daňovým odpočtem pro daň z příjmů fyzických osob? Jak argumentovat pro finanční úřad, který s tím má problém? Náš případ prý nespadá pod bytovou potřebu, § 4b ZoDzP.

 

ODPOVĚĎ:
Také mám za to, že Váš případ nespadá pod definici bytové potřeby. Ve Vašem případě nešlo o hypoteční úvěr na financování bytové potřeby, nemovitost jste totiž darem dostala Vy sama v rámci vyrovnání s bratrem z důvodu daru od rodičů jste si vzahal hypotéku, za kterou jste ručila onou nemovitostí, abyste se vyrovnala s bratrem. Jiný by byl případ, pokud byste s bratrem dostali nemovitost do spoluvlastnictví a následně by Vám bratr prodal svoji polovinu nemovitosti a na financování této koupě byste si vzala hypotéční úvěr, potom by šlo o financování bytové potřeby. Ve Vašem případě hypotéka vůbec nesloužila k financování bytové potřeby, protože nemovitost jste dostala do vlastnictví Vy sama a s bratrem jste se určitým způsobem vyrovnala, takže vůbec nešlo o financování bytové potřeby. Proto nemáte nárok na uplatnění úroků z hypotečního úvěru jako položky odčitatelné od základu daně, sice za úvěr ručíte nemovitostí, ve které bydlíte, ale úvěr nebyl použit na financování bytové potřeby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.