Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak správně a zároveň bez zbytečných nákladů převést polovinu bytu na partnera. Jsme s partnerem vlastníci bytu cca 30 let a nyní se chci odstěhovat. Dohodli jsme se, že partner mi dá částku (cca 2.000.000 Kč) na získání nového bydlení. Na tomto jsme dohodnutí. Jen nevím, jakou zvolit formu.

Darovací smlouvu, prodej podílu na bytu nebo něco jiného? Jaké všechny poplatky do takové transakce vstupují? I nějaká daň? Vím zatím jen o poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Velmi Vám děkuji. Zlatuše.

 

ODPOVĚĎ:
Co se převodu mezi partnery týče, doporučuji využití institutu darovací smlouvy, kde je potřeba uvést, že partneři spolu ve společné domácnosti žili déle než 1 rok. Tento krok je vhodné zvolit právě z důvodu placení daně z příjmu FO, osoby, které společně ve společné domácnosti žijí a hospodaří jsou osvobozeni od hrazení daně z příjmu v souvislosti s tímto převodem. Darovací smlouva se však zpravidla uzavírá v případě bezplatných převodů.
Pokud spolu uzavřete na podíl nemovitosti kupní smlouvu a takto podíl převedete na partnera, bude vytěžený zisk předmětem daně z příjmů a 15% daň bude potřeba odvést.
Za přijetí každého návrhu na vklad je katastr nemovitostí oprávněn si účtovat správní poplatek ve výši 2.000 Kč.
Při kontraktaci buďte velmi pečliví neboť katastr nemovitostí může zamítnout návrh pro chybnou specifikaci, zakázaná ujednání, zmatečnost smlouvy či nesprávné sepsání návrhu na vklad. Pokud katastr nemovitostí návrh na vklad zamítne, je následně nutné podat nový návrh na vklad, za který si rovněž katastr nemovitostí účtuje shodný poplatek.
Vliv na rozdělení nemovitostí na podíly je také při placení daně z nemovitosti, zpravidla 1x ročně. Pokud se nedohodnete, kdo bude daň z nemovitosti spravovat, měli byste se každý přihlásit k placení daně z nemovitosti ze svého podílu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.