Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2018 po vypořádání SJM mých rodičů, kdy matka získala garáž, mi ji obratem darovala, neboť jako jediná jsem se o ní až do její smrti starala. Majitelkou jsem byla od 11.4.2018 a v lednu 2022 jsem garáž prodala. Jelikož jsem ji nevlastnila 5 let a byla získána darem nikoli dědictvím budu muset z jejího prodeje odvést daň.

Je třeba z mé strany oslovit znalce, aby tuto garáž ocenil a tato cena jako pořizovací byla odečtena od její prodejní ceny? A z rozdílu těchto cen by byla daň z příjmu odvedena? Je třeba zajistit znalci zpřístupnění prodané garáže nebo toto ocenění probíhá jen dle oceňovacích tabulek dle lokality atd. ? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Je to tak, jak píšete. V podstatě jste si na vše odpověděla správně sama, takže o budu mít o dost jednodušší : -). Příjem z prodeje garáže bude podléhat zdanění, protože nesplňujete žádnou z podmínek pro osvobození příjmu od daně. Prodejní cena bude v daňovém přiznání uvedena jako příjem z prodeje, jako výdaj, za kolik byla garáž pořízena bude cena stanovená na základě znaleckého posudku ke dni darování garáže. Při výpočtu daně z příjmů se bude vycházet z rozdílu mezi prodejní a pořizovací cenou (znalecký posudek). Zda bude znalec vyžadovat osobní prohlídku závisí na něm, např. u bytových jednotek znalci provádějí osobní prohlídku, pokud máte nějaké fotografie, které byste poskytla znalci pro účely ocenění. tak možná osobní prohlídku nebude vyžadovat, jde především o to, aby znalec mohl zhodnotit technický stav nemovitosti. Ocenění probíhá podle tabulek a lokality, ale vliv na cenu má také technický stav, proto dochází k prohlídce. To už jsou detaily, které byste měla projednat s případným znalcem, který by ocenění prováděl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.