Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do výdělku manželky, na kterou manžel uplatňuje slevu na dani 24.000 Kč se započítává i obdržení vyplaceného daňového bonusu za předchozí rok? V roce 2019 jsem podnikala a za ten rok jsem si žádala o daňový bonus na dvě děti, který mi byl vyplacen v březnu roku 2020.

V roce 2020 jsem měla jen příjem podporu v nezaměstnanosti, mateřská (3. dítě) a rodičovská. Je tedy mým příjmem pouze mateřská (nepřekročím limit 68.000 Kč) nebo i vyplácený bonus na děti za rok 2019?

 

ODPOVĚĎ:
Do výdělku manželky se nepočítá pouze rodičovský příspěvek (rodičovská). Do vlastního příjmu manželky se počítají všechny příjmy skutečně obdržené na účet v daném kalendářním roce, tedy i příjmy osvobozené od daně i příjmy, které nejsou předmětem daně. Do příjmu manželky se nepočítají pouze příjmy, které jsou taxativně vymezeny v § 35ba odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů. Jde většinou o nepojistné sociální dávky, které nejsou závislé na platbě sociálního pojištění. Konkrétně podpora v nezaměstnanosti a vyplacený daňový bonus nepatří mezi uvedené výjimky a započítávají se do vlastního příjmu manželky. Vaším příjmem, který se zahrnuje do limitu 68.000 Kč je tedy mateřská (peněžitá pomoc v mateřství), vyplacený daňový bonus a podpora v nezaměstnanosti. Rodičovský příspěvek se jako jediný do limitu nepočítá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.