Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jak je to s prodejem vlastního zboží do zahraničí. Dejme tomu, že výtvarník (rezident ČR) prodá vlastní obrazy zákazníkům (nikoliv firmám) za hranice ČR, jak je to poté se zdaňováním v rámci EU, Velké Británie, USA? Při příjmech do cca 3.000 Euro, dolarů, liber ročně zdaňuje onen výtvarník také v zemi, do níž byl obraz prodán?

Nebo pouze na Finančním úřadě v ČR v českých korunách dle aktuálního kurzu? A i při uvedeném příjmu, stává se tzv. identifikovanou osobou? Velmi děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Při prodeji obrazů (i jiného zboží) do zahraničí budete vždy daň z příjmů z prodeje obrazů platit v ČR po přepočtu podle tzv. jednotného kurzu - jeden kurz stanovený vždy za předchozí rok. Daň z příjmů v zemi, kam zboží posíláte platit nebudete. Pokud zákazníkům (koncovým spotřebitelům) prodáte do EU obrazy v kalendářním roce za více než 10.000 EUR, potom se budete muset stát tzv. identifikovanou osobou a registrovat se v tzv. režimu jednoho správního místa a budete odvádět DPH podle sazbe v jednotlivých státech EU. Když budete prodávat zboží mimo EU, tedy do třetích zemí, např. do USA nebo Velké Británie, tak se nemusíte stát identifikovanou osobou, jde o vývoz zboží, který je osvobozen od DPH, ale úplata se započítává do limitu 2.000.000 Kč pro povinnou registraci plátce DPH.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.