Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním nemovitost, kterou jsme rekonstruovali a chtěla bych ji prodat. Nemovitost jsem nabyla darem v druhé polovině roku 2013, nemám tam vedené trvalé bydliště. Žiji trvale v zahraničí, kde jsem také plátcem daní. Vyděsila mě teď ovšem výše daně z prodeje v Čechách (15%), kvůli které by mi po odečtení výdajů na rekonstrukci v podstatě nic nezbylo.

Četla jsem si podmínky, kdy bych se jí mohla vyhnout, ale nejsem si jista, zda je v mém případě splňuji. Poraďte prosím. Lubomíra.

 

ODPOVĚĎ:
V případě prodeje této nemovitosti nebudete muset v České republice platit daň z příjmů. Protože jste nemovitost nabyla před 1.1.2021, tak podle přechodných ustanovení k zákonu o daních z příjmů (přechodná ustanovení zavedena zákonem č. 386/2020 Sb. Čl. IV bod 2.), se Vás ještě týká lhůta pro osvobození příjmu od daně v délce minimálně 5 let mezi nabytím vlastnického práva k nemovité věci a jejím prodejem. Jedná se o osvobození příjmu od daně podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění účinném do 31.12.2020, podle kterého je příjem z prodeje nemovitosti, ve které nemáte bydliště, osvobozen od daně z příjmů fyzických osob, pokud mezi nabytím vlastnického práva k nemovitosti a jejím prodejem uplyne doba minimálně 5 let. Tudíž nebudete muset platit daň z příjmů z prodeje této nemovitosti, ani Vám z tohoto důvodu nevznikne v ČR povinnost podat daňové přiznání, protože příjem osvobozený od daně se v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob neuvádí. Zároveň Vám v případě prodeje nemovistosti za více než 5.000.000 Kč u tohoto typu příjmu nevznikne ani povinnost podat Oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob (tato povinnost se totiž netýká příjmů osvobozených podle § 4 odst. 1 písm. a) a podle §4 odst. 1 písm. b) (§ 38v odst. 3 zákona o daních z příjmů), protože finanční úřad si může veškeré údaje ověřit z katastru nemovitostí a také z těchto údajů automaticky vyplývá splnění podmínky pro osvobození příjmu z prodeje nemovitosti od daně).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.