Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj známý daroval svému synovi fingovanou kupní smlouvou velkou vilu v Praze. V notářské smlouvě se syn zavázal doživotně a bezplatně nechat svého otce vilu užívat. Věcné břemeno však nebylo zapsáno do katastru nemovitostí. Po několika letech syn vilu prodal.

Otci však tvrdil, že vilu stále vlastní a že z pronajaté vily nemůže otci platit část nájemného, jak bylo dohodnuto, protože by strádala jeho rodina.  Dá se napadnout kupní smlouva, kterou syn vilu prodal? Gabriela

ODPOVĚĎ:
K lepšímu posouzení by bylo třeba znát kupní smlouvu, kterou otec synovi vilu prodal. Ne každé ujednání o tom, že syn nechá otce vil u bezplatně užívat, musí být zapsáno do katastru nemovitostí. Záleží na tom, zda bylo toto ujednání ve smlouvě formulováno jako věcné břemeno s tím, že má být toto věcné  břemeno zapsáno do katastru nemovitostí, a dále zda strany do návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí uvedly, že požadují, aby bylo zapsáno také věcné břemeno užívání nemovitosti ve prospěch otce. Pokud pak syn vilu prodal a kupujícího neseznámil s tím, že má otec právo vilu užívat, nezakládá to otci samo o sobě možnost takovou kupní smlouvu napadnout. Jak jsem ale uvedla na  začátku, k posouzení by bylo třeba znát přesný obsah kupní smlouvy mezi otcem a synem, případně také kupní smlouvy mezi synem a novým vlastníkem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.