Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 jsem dostal darem od prarodičů garáž, s tím že tam bylo zřízeno bezúplatné doživotní věcné břemeno. Dostal jsem se do dluhů a musel jsem jít do insolvence, s tím že jsem garáž prodala. Teď nový majitel si chodí do garáže jak chce, dává si tam věci a opírá je o věci, které nejsou jeho a prarodičům neřekne nic.

Byl kontaktován ohledně toho, že prarodiče jako věcné břemeno tam mají cenné věci, jak si může vůbec dovolit opírat věci o věci, které nejsou jeho a nikoho vůbec nekontaktoval. Jeho argument byl, že je majitel a nemusí nic. Tak se chci zeptat, co je nový majitel povinný vůči věcnému břemenu. Děkuji s pozdravem Igor.

 

ODPOVĚĎ:
Povinnost respektovat zatížení nemovitosti přechází na každého dalšího majitele. Nový majitel je tedy povinen respektovat práva osoby oprávněné z věcného břemene a musí umožnit nerušené užívání. Pokud tak ale nečiní, museli by se oprávnění z věcného břemene domáhat u soudu, aby soud uložil majiteli povinnost nerušit jejich právo. Případně se lze věcného břemene vzdát za finanční náhradu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.