Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám přístup k pozemku přes sousedovu uzavřenou komunikaci a zřízené věcné břemeno chůze a jízdy. Jsem povinen podílet se na údržbě této sousedovy komunikace např. odstraňováním sněhu, zametáním případně opravy?

ODPOVĚĎ:
Z dotazu nevyplývá, jakým způsobem byla služebnost (věcné břemeno) stezky a cesty zřízena – předpokládám, že smluvně či rozhodnutím soudu.
V první řadě je nutné nahlédnout do právního titulu, kterým byla služebnost zřízena – je tedy nutné ověřit, zda je Vaše povinnost fyzicky se podílet na údržbě či opravách cesty zakotvena v uzavřené smlouvě či v rozhodnutí soudu. Ze znění dotazu usuzuji, že smlouva/rozhodnutí soudu žádné takové ustanovení neobsahuje.
Pakliže smlouva či rozhodnutí soudu o tomto tématu mlčí, je zapotřebí řídit se příslušnými ustanoveními zákona. Konkrétně se jedná o tato ustanovení občanského zákoníku:
- § 1263 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Oprávněná osoba nese náklad na zachování a opravy věci, která je pro služebnost určena. Užívá-li však věci i ten, kdo je služebností obtížen, je povinen na náklad poměrně přispívat, anebo se užívání zdržet. “
(toto obecné pravidlo se ve Vašem případě vztahuje především na služebnost stezky),
- § 1276/3 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Osoba, které přísluší služebnost cesty, přispívá poměrně k udržování cesty včetně lávek a mostů. Vlastník služebného pozemku přispívá, jen když tato zařízení užívá. “
(jedná se o speciální ustanovení vztahující se pouze na služebnost cesty).
Z výše uvedeného zřetelně vyplývá, že dle platné právní úpravy nejste povinen fyzicky se účastnit údržby či oprav předmětné cesty (nemusíte tedy odklízet spadané listí, sníh či cestu opravovat). Jste ovšem povinen se na těchto udržovacích pracích a opravách podílet finančně (tedy na ně přispívat, a to v té míře, v jaké tuto cestu užíváte Vy a její vlastník, popřípadě ještě jiné osoby).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.