Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S několika přáteli máme nasbírané automobilové veterány a rádi bychom začali pořádat výstavy, proto zakládáme Spolek. Po založení Spolku ihned vytvoříme bankovní účet, na který budeme všichni posílat měsíční členské příspěvky, ze kterých budeme platit prostory, ve kterých jsou vozy zaparkované. Rád bych se ale zeptal, jak postupovat pokud budeme z členských příspěvků potřebovat nakoupit např. pohonné hmoty, náhradní díly atp.

Vozidla jsou totiž aktuálně majetkem soukromé osoby - člena našeho Spolku, jelikož v dosavadní naší činnosti jsme nebyli Spolek, a tak bylo nutné při pořizování vozidel je na někoho napsat. Je tedy nutné pro řádné účetnictví, aby všechny vozy měli v technickém průkazu jako vlastníka Spolek, nebo je možná nějaká jiná forma, například smlouva o zápůjčce vozidel Spolku? Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den, Lubomír.

 

ODPOVĚĎ:
Myslím si, že by bylo možné využít například smlouvu o zápujčce nebo o bezplatném užívání, kdy Spolek bude zodpovídat za opravy vozů a hradit jejich provoz. Jinak by samozřejmě bylo ideální, kdyb se veterány staly majetkem spolku, potom byste se vyhnuli případným problémům v podobě příjmu z titulu opravení auta z prostředků spolku na straně člena spolku, pokud by majetkový prospěch člena Spolku přesáhl v úhrnu za kalendářní rok 50.000 Kč. Samotný přepis veteránů na Spolek je na straně Spolku osvobozen od daně podle § 19b odst. 2 písm. b) bodu 1 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, protože jde o příjem, který slouží ke kapitálovému dovybavení Spolku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.