Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme společenství vlastníků garáže. Výbor má 3 členy, kterému již před rokem skončilo 5 leté funkční období. Z vlastníků to nechce nikdo dělat, externí firmy jsou pro ně zase drahé, rok se jen dohadujeme. Na prosincové schůzi se diskutovalo o CN, náhle se přihlásili 3 vlastníci a představili se, že dělají předsedu v domech, kde bydlí.

Tito 3 byli zvoleni. Dva dny poté, jsme zjistili, že jeden lhal, žádným předsedou není, druhý se dopustil podvodu s CN. Z těchto důvodů jsme volbu neuznali, agendu nepředali. Otázka zní: kdo má tedy teď pravomoc řídit společenství, úřadovat? Výbor, kterému skončilo funkční období, ale je nadále zapsán u rejstříkového soudu, nebo nově zvolený výbor, který zapsán není, agenda nepředána. Podotýkám, že ve Stanovách máme toto: funkce člena výboru zaniká volbou nového člena výboru. Děkuji za odpověď. S pozdravem Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Starému výboru skončilo funkční období uplynutím doby, nemůže tedy za společenství jednat, neboť právní jednání by nebyla platná. Nový výbor, pokud není zapsán, tak také jednání činit nemůže, ovšem pokud byl již platně zvolen, nelze mu jen tak nepředat agendu, neboť právoplatným zvolením došlo k volbě nového výboru a zápis do rejstříku už je pouze evidenční údaj. Měli byste řádně předat agendu novému výboru a následně jej např. odvolat pro nepravdivé informace z jeho strany. Aktuálně nemáte platný statutární orgán a nikdo za společenství navenek jednat nemůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.