Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Za plotem mého pozemku cca 5 metrů od domu je pozemek obecního úřadu společně s přístupovou cestou k budově obecních bytů. Pozemek rozděluje podezdívka mého plotu, část dřevěné letě a část pletivo. Obecní pozemek je pouze 2,5 metru široký pás nezpevněné louky podél obecní příjezdové cesty. Obec ale tento prostor využívá k dočasnému parkování vozidel pro návštěvníky lyžařského vleku.

Mimo sezónu ale před mým domem parkuji i nadále nájemníci z obecních bytů. Problém nastává v zimním období, kdy obecní pluh vyhrnuje sníh na můj plot a nájemníci ho odhazují na můj pozemek přes celý plot a na podezdívku, která se tímto rozpadá. Cca 150 cm vysoký plot pod sněhem zcela mizí. Tento problém ale způsobilo jednání obecního úřadu ve snaze zajistit místo pro parkování bez ohledu na to komu tím způsobí problém. Přes to že jsem obecní úřad informoval písemně, a osobně, nic neřeší. Nájemníci na pokus o domluvu také nereagují. Jak mohu ochránit svůj majetek před demolicí nepřizpůsobivých a lhostejností úřadu. Děkuji za odpověď S pozdravem Medard.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaná situace může být řešena dvěma způsoby:
1/ Soukromoprávní varianta:
Vaše potíže s obcí mají de facto charakter sousedského sporu. V této souvislosti je proto možné vyjít z § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku ... Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod."
Na obec se tedy můžete obrátit s písemnou výzvou k zanechání jejího počínání, v jehož důsledku jste nadměrně obtěžován při výkonu svého vlastnického práva. Obec upozorněte, že nebude-li Vaší výzvy dbát, jste připraven se v této věci obrátit s žalobou na soud. Jeden podepsaný stejnopis výzvy si ponechte, druhý doručte obci prokazatelným způsobem.
Co se týče obtěžování ze strany nájemníků obecních bytů, můžete apelovat na obec - jako pronajímatele.
Pokud by obec Vaší výzvy neuposlechla, bylo by nutné se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro tento případ Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
2/ Veřejnoprávní varianta:
Nelze vyloučit, že ve Vašem případě došlo ke spáchání přestupku proti občanskému soužití, kterého se může dopustit fyzická i právnická osoba, pakliže naruší občanské soužití tím, že se vůči jinému dopustí schválnosti (§ 7/1 písm. c) bod 3. a § 7/2 písm. b) bod 2. zákona o některých přestupcích). V úvahu přichází i spáchání přestupku proti majetku, kterého se fyzická či právnická osoba dopustí tím, že způsobí škodu na cizím majetku zničením nebo poškozením věci z takového majetku (§ 8/1 písm. a) bod 4. a § 8/2 písm. a) bod 4. zákona o některých přestupcích).
V této věci byste se proto mohl obrátit rovněž na místně příslušnou přestupkovou komisi a iniciovat zde zahájení přestupkového řízení.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.