Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V zahrádkářské kolonii mám plot společný s důchodkyní, která chová kočky. Má jich asi 10. Kočky k nám i ostatním zahrádkářům chodí na záhony vykonávat potřebu, všude hrabou a ničí tím rostliny, lezou na terasu, po nábytku a houpačce, vše znečišťují. Všude to od nich zapáchá. Trvá to už několik let a všichni jsme z toho nešťastní a zoufalí.

Paní jsme to několikrát říkali, ale bez výsledku. Říká, že má jen 2 kocoury a ostatní kočky nejsou její a nemůže za to, že k ní chodí. Po pozemku má všude misky na krmení a všichni vidíme, jak jim tam vytváří zázemí a pelíšky. Vyzkoušeli jsme různé solární odpuzovače, bylinky, esence, nic nepomáhá. Z naší zahrady se stalo kočičí území a záchod. Bojíme se i nákazy nějakou nemocí, protože kočky se toulají po okolí a určitě nejsou odčervené atd. Prosím Vás, poraďte co máme dělat? Jaká máme práva? A jaké má sousedka co chová či krmí kočky povinnosti?   Jak jednat a postupovat? Na koho se obrátit? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Markéta.

 

ODPOVĚĎ:
Na Vámi popsaný případ lze nahlížet jako na typický sousedský spor. Klíčový je § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat …“
Na dotyčnou sousedku se proto můžete obrátit s písemnou výzvou k okamžitému ukončení obtěžování ve výkonu Vašeho vlastnického práva, a to s odkazem na výše citované ustanovení občanského zákoníku. Sousedku upozorněte, že v případě její neochoty nastalou situaci řešit jste připraveni obrátit se v této věci na soud. Bude samozřejmě ideální, přidají-li se k této výzvě i zbývající obdobně obtěžovaní sousedé. Chcete-li dát této výzvě potřebnou razanci, můžete si ji nechat sepsat advokátem:
www.advokatikomora.cz
(přičemž doporučuji zvolit advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
Pakliže by sousedka Vaší výzvy nedbala, mohli byste se obrátit s žalobou na místně příslušný okresní soud (při učinění tohoto právního kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení v každém případě).
Jelikož soudní řízení může trvat dlouho, jeho výsledek je nejistý a přináší finanční výdaje, můžete se (ještě před podáním žaloby) obrátit například na obecní/městskou policii a požádat jí o odchyt toulavých koček (pokud sama sousedka tvrdí, že vlastní pouze dvě kočky, neměla by proti odchytu zbývajících zvířat nic namítat).
V této věci se můžete obrátit rovněž na místně příslušné pracoviště Státní veterinární správy:
https://www.svscr.cz
a požádat ho o pomoc s řešením nežádoucí situace.
Pakliže sousedka svým jednáním přispívá ke shromažďování koček, které jí nepatří (a zároveň si je vědoma toho, že tyto kočky obtěžují okolní vlastníky zahrádek), mohlo by být její počínání kvalifikováno jako přestupek proti občanskému soužití, kterého se dle § 7/1 písm. c) bodu 3. zákona o některých přestupcích dopustí fyzická osoba tím, že úmyslně naruší občanské soužití tak, že se vůči jinému dopustí schválnosti. V této věci by proto přicházelo v úvahu i kontaktování přestupkové komise obecního/městského úřadu.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.