Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 4.11.2023 v 16:53 jsem na parkovišti na dálnici D1 zakopla o obrovský kámen, který je umístěný na chodníku (takových kamenů je na celém chodníku hned několik). Pozemek je ve vlastnictví státu - ŘSD, tam jsem napsala e-mail s dotazem, proč jsou tam tyto kameny umístěny s tím, že jsou hlavně po tmě velice špatně vidět.  

Přišla mi odpověď, že cituji: "Parkoviště je osvětleno a kameny na parkovišti mají své opodstatnění a byly i součástí projektu. Důvodem je zabránit parkování kamionů a osobních automobilů."  Dodám, že parkoviště je sice osvětleno, ale zrovna tento kámen, pokud na parkovacím místě, které je hned vedle místa uložení kamene, stojí zaparkované auto, je zcela ve stínu auta, takže kámen je vidět velice špatně.   Můj dotaz tedy je, zda toto umístění kamenů, které za mne jsou velice nebezpečné, je vůbec možné? Může ho tam vlastník pozemku umístit? Problém je, že kámen je veliký, nízký a je barevně stejný jako chodník a tím je hlavně po tmě velice špatně vidět. Já jsem o něj zakopla, upadla a způsobila si zranění obličeje a nohy. Při pádu jsem si zničila brýle a telefon. Je možné případně po vlastníkovi pozemku vymáhat nějaké odškodnění, alespoň za zničené předměty? Ema.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Zda toto umístění kamenů, které za mne jsou velice nebezpečné, je vůbec možné? Může ho tam vlastník pozemku umístit?
Je-li pravdou to, co jste se dozvěděla od ŘSD – tzn. že instalace těchto kamenných bariér byla součástí projektu – je s největší pravděpodobností vše v pořádku (jelikož tyto kameny mají v rámci parkoviště své opodstatnění, resp. plní svůj účel – byť by se ho patrně dalo docílit i instalací jiného zařízení).
Pro ověření pravdivosti toho, co jste se dozvěděla od ŘSD, se můžete obrátit na Ministerstvo dopravy ČR:
https://www.mdcr.cz
(které v případě dálnic vykonává působnost silničního správního úřadu).
2/ Je možné případně po vlastníkovi pozemku vymáhat nějaké odškodnění, alespoň za zničené předměty?
Náhradu škody sice požadovat můžete (zde po ŘSD), nejsem si však zdaleka jist, zda budete s touto žádostí úspěšná. Předpokládám spíše, že ŘSD (s ohledem na to, co Vám již sdělilo) Vaší žádost odmítne. Následně byste se musela obrátit s žalobou na soud (kterýžto krok Vám doporučuji s ohledem na výši vzniklé škody a fakt, že kamenné bariéry představují patrně stavebním úřadem odsouhlasenou součást chodníku – dobře zvážit).
Instalaci kamenných bariér nelze považovat za závadu ve schůdnosti chodníku (jak je tento pojem definován v § 26/7 zákona o pozemních komunikacích). Dle § 27/1 a 3 zákona o pozemních komunikacích pak platí, že:
„Uživatelé … chodníku nemají nárok na náhradu škody, která jim vznikla ze stavebního stavu nebo dopravně technického stavu těchto pozemních komunikací.

Vlastník … chodníku je povinen nahradit škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku … pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit … ani na ni předepsaným způsobem upozornit. “
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.