Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v SVJ a naši sousedé, také vlastníci, jsou tzv. nepřizpůsobiví. Matka je alkoholička, 18 letý nezaměstnaný syn je majitelem bytu (byl mu darován před smrtí otce, protože bylo jasné, že matka by byt propila), sedmiletá dcera začala chodit do školy. Nájemné se platí z dávek a sirotčích důchodů. 2022 jsem asi 12x volala policii kvůli bitkám v bytě.

Jednou dceru odvezli, protože jí opilá matka s partou kumpánů, kteří v bytě střídavě bydlí, nastříkala slzný plyn do očí, aby si vyzkoušeli, co to udělá. Dítě pak bylo cca 3 týdny hospitalizováno.   OSPOD tvrdí, že poměry v bytě jsou normální, ačkoliv dítě bylo několikrát vyloučeno ze školy kvůli zavšivení (vši z holčičky viditelně padaly), provoz v bytě neumožní dítěti se vyspat, chodí špinavá, otrhaná. Byt je pravidelně co 4-5 týdnů vystříkáván deratizační službou kvůli zamoření štěnicemi (nosí si domů odpadky od kontejnerů, v bytě je špína, neuklízí se). Protože jsou to naši sousedé, je preventivně desinsektován i náš byt a další přilehlé byty. Desinsekci se samozřejmě nebráníme, ale pravidelné stříkání ničí naše zařízení (před 4 lety jsme celý byt zrenovovali), musíme byt neustále vystěhovávat, brát si dovolenou kvůli zásahu, abychom byt zpřístupnili. Na desinsekci se podílíme také finančně, dle stanov SVJ platíme spoluúčast za každý zásah. V poslední době se štěnice šíří a deratizační služba tvrdí, že jejich zdrojem v domě je byt sousedů. Existuje nějaká legální možnost, jak sousedy 1) donutit k úhradě našich nákladů spojených s, nebo 2) je dostat z domu?   Děkuji za odpověď, Brigita.

 

ODPOVĚĎ:
Dostat sousedy z domu pokud byt vlastní je téméř nemožné. Lze uplatnit pouze institut nuceného prodeje bytu ze strany SVJ, ale pro to je nutné splnit zákonné podmínky a rozhodnutí je na SVJ. Uplatnění nákladů jako majetkové škody však možné je. Náklady je třeba vyčíslit a následně vyzvat sousedy k úhradě. Při nesplnění lze tyto náklady uplatnit u soudu a v případné exekuci. Lze očekávat, že dojde k vymožení, jelikož exekutor může dluh vymoci i prodejem předmětného bytu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.