Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přesně před týdnem (26.9.2023) se na dětském hřišti zranil můj syn a to celkem vážně. Má zlomené obě předloketní kosti a loket. Zranil se na dětském hřišti za naším panelovým domem, které by mělo být na pozemku Města. Na dětském hřišti není žádná cedule, která by upozorňovala, že děti jednají na vlastní nebezpečí.

U synova zranění jsem nebyl, ale dle mých informací skočil z lavky na držák prádelních šňůr, které jsou v blízkosti hřiště. Lavky osadilo Město a jsou volně přemístitelné. Zajímá mne, zda mám nárok na uplatnění bolestné pro mého syna od Města, které je provozovatelem hřiště. Událost nebyla ještě městu nahlášena, je nějaká lhůta, do které musím zranění nahlásit? Pokud byste potřebovali doplňující informace, tak dodám. Děkuji Bartoloměj.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Zajímá mne, zda mám nárok na uplatnění bolestného pro mého syna od Města, které je provozovatelem hřiště?
Na tento dotaz není možné dát jednoznačnou odpověď. Podstatné totiž je, kdo za újmu na zdraví Vašeho syna odpovídá. Sama skutečnost, že předmětný pozemek patří městu, resp. že město provozuje předmětné dětské hřiště, v podstatě nic neznamená.
Právní odpovědnost města za újmu na zdraví Vašeho syna by bylo možné dovozovat tehdy, pokud by ke zranění došlo například v důsledku špatného technického stavu tohoto hřiště (resp. jednotlivého herního prvku či jiného zařízení), v důsledku nevhodného rozmístění herních prvků či jiného zařízení apod.
V úvahu je ovšem nutné vzít rovněž chování Vašeho syna – tzn. zda si počínal (s ohledem na svůj věk, resp. rozumovou a volní vyspělost) dostatečně opatrně, zda herní prvky či jiná zařízení užíval k účelu, k němuž jsou určeny apod.
Možných je proto hned několik odpovědnostních scénářů:
- za újmu na zdraví Vašeho syna odpovídá výlučně město (pakliže existuje příčinná souvislost mezi vznikem úrazu a technickou závadou dětského hřiště/jiného zařízení či jinou jeho vadou),
- za újmu na zdraví Vašeho syna odpovídá výlučně on sám (pokud si vzhledem ke svému věku, resp. rozumové a volní vyspělosti musel být vědom nebezpečnosti svého počínání, resp. pokud se na hřišti choval neopatrně a v rozporu s obvyklým užíváním herních prvků či jiného zařízení),
- odpovědnost za újmu na zdraví Vašeho syna může být rovněž rozdělena mezi více subjektů (město, Váš syn, popřípadě i ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled – pakliže je takový dohled ještě nutný),
- za újmu na zdraví Vašeho syna nemusí rovněž odpovídat nikdo (pakliže je dětské hřiště v bezvadném stavu, resp. jeho stav není ve vztahu příčinné souvislosti s úrazem a důvodem byla prostá náhoda).
Dospějete-li k závěru, že odpovědnost města může být založena, doporučuji Vám především vše (technický stav dětského hřiště, resp. konkrétního herního prvku či zařízení) řádně zdokumentovat a nechat si od ošetřujícího lékaře svého syna takzvaně obodovat bolestné (tedy přidělit utrpěnému zranění příslušné bodové hodnoty, čímž získáte konkrétní částku kompenzující utrpěnou bolest).
Rozhodnete-li se pokusit se uplatnit finanční odčinění újmy na zdraví svého syna po městu, je vhodné město co nejdříve (písemně) kontaktovat (a to i před získáním konkrétní částky bolestného), aby se v této věci začalo jednat. Pro jednání s městem se můžete nechat samozřejmě právně zastoupit advokátem:
www.advokatikomora.cz
(a to advokátem zabývajícím se oblastí občanského práva).
Pokud by jednání s městem nevedlo k cíli, bylo by nutné obrátit se s žalobou na soud.
2/ Je nějaká lhůta, do které musím zranění nahlásit?
Právo na náhradu škody (resp. na odčinění újmy, včetně újmy na zdraví) je běžným majetkovým právem – promlčuje se tedy ve standardní tříleté promlčecí lhůtě (která počíná běžet od okamžiku, kdy se poškozený, resp. jeho zákonný zástupce dozví, že k újmě došlo a kdo za ní – pravděpodobně – odpovídá).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.