Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Během veřejného jednání zastupitelstva byl jedním zastupitelem (není člen rady obce) zveřejněn osobní údaj, a to údaj - výše odměny ředitele školy, který schválila rada obce. Tím se osobní údaj (výše odměny) dostal k široké veřejnosti občanů obce, a taky bude zveřejněn v zápisu zastupitelstva obce, které sice bude anonymizováno, ale všem již bude jasné, že se jedná o údaj týkající se ředitele školy a jeho výše odměny.

Mohu se prosím informovat, jestli daný zastupitel neporušil ochranu osobním údajů? Předem Vám děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Sama skutečnost, že v průběhu zasedání zastupitelstva obce byl uveřejněn osobní údaj, ještě neznamená, že by došlo k porušení platné právní úpravy.
V tomto ohledu je podstatné, zda se jednalo o osobní údaj, který měl být dotyčným zastupitelem (resp. všemi zastupiteli) chráněn (tzn. zda existovala povinnost tento osobní údaj nesdělovat a zachovat o něm mlčenlivost). Pakliže totiž žádná taková povinná mlčenlivost neexistovala, mohl dotyčný zastupitel informaci o výši odměny ředitele školy sdělit, a to i na veřejném zasedání zastupitelstva obce (§ 93/3 zákona o obcích). Je podstatné, aby byl zápis ze zasedání zastupitelstva obce běžným způsobem anonymizován (což v dotazu zmiňujete) – je však jasné, že případnému rozšíření této informace to již zabránit nemůže.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.