Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused používá nemovitost k podnikání a má nainstalované kamery co zabírají mé vchodové dveře a jedno z oken a komunikaci před domem, i přes můj nesouhlas kamery nainstaloval jak se mohu bránit, děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:

Obranu proti sousedovu počínání můžete vést třemi směry:
1/ Kontaktování dozorového orgánu:
V této věci se můžete obrátit na dozorový orgán, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů:
https://www.uoou.cz
a o sousedově počínání ho informovat.
2/ Zahájení přestupkového řízení:
Soused by se svým počínáním mohl dopustit přestupku proti občanskému soužití. Ten totiž dle § 7/1 písm. c) bodu 3. zákona o některých přestupcích spáchá ta fyzická osoba, která úmyslně naruší občanské soužití tak, že:
„se vůči jinému dopustí schválnosti“
(přičemž tohoto přestupku se může dle § 7/2 písm. b) bodu 2. zákona o některých přestupcích dopustit i právnická osoba). Za spáchání tohoto přestupku může být uložena pokuta do 20.000,- Kč.
V této věci se proto můžete obrátit na přestupkovou komisi obecního/městského úřadu a iniciovat zde zahájení přestupkového řízení.
3/ Soukromoprávní obrana:
Proti sousedovu počínání byste se mohl bránit i soukromoprávní cestou, tedy podáním žaloby. Dle § 84 a dle § 86 občanského zákoníku totiž platí, že:
„Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením. “
„Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit…“
Soused by se mohl bránit s poukazem na § 88/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob. “
Je ovšem otázkou, zda je pro ochranu sousedova majetku nezbytně nutné kamerově snímat vchod do Vašeho domu a jedno z Vašich oken – takové opatření může být soudem shledáno jako nepřiměřené (ve smyslu § 90 občanského zákoníku).
Pro přípravu předžalobní výzvy a následné žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.