Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj otec si bere bezdůvodně půjčky. Asi osm jsme jich zaplatili a on si jich dalších osm vzal a nechce říct na co. Je mu 71 a stále chodí do práce a já i matka nestíháme platit. Zaplatili jsme už obrovské částky a čím víc zaplatíme tím víc si jich bere a nic nikdy za to nekoupil a je buď 12 hodin v práci nebo je doma na počítači.

Dotaz se týká částečné zbavení svéprávnosti v oblasti financí. Pokud by byl zbaven finanční způsobilosti mohl by nastat problém s placením nájmu? Otec platí nájem a bydlíme všichni tři s matkou v jednom bytě. Mohl by být problém co se týká nájmu a jeho zaměstnání jelikož mu chodí mzda na účet? Nájem platí trvalým příkazem. Potřebujeme jen aby si už nepůjčoval!!! Za poslední měsíc nám přišlo asi 20 upomínek!!! Dotaz dvě. Na vašich stránkách je že NESVÉPRÁVNOST neplatí zpětně ale naše psycholožka nám řekla, že ze svých zkušeností měla klienty, kterým byla svéprávnost vzata zpětně. Příklad byly Černé Ovce z 15.9.2016 kde soud uznal jedné paní co převedla byt na opatrovnici zpětně po smrti její nesvéprávnost. A převod zrušil. Jak to tedy je? Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Pakliže je počínání Vašeho otce zapříčiněno duševní poruchou, která není pouze přechodná, je možné k omezení svéprávnosti přistoupit.
Dle § 55 a § 57 občanského zákoníku platí, že:
- k omezení svéprávnosti lze přistoupit jen v zájmu člověka, jehož se to týká, po jeho zhlédnutí a s plným uznáváním jeho práv a jeho osobní jedinečnosti; přitom musí být důkladně vzaty v úvahu rozsah i stupeň neschopnosti člověka postarat se o vlastní záležitosti;
- omezit svéprávnost člověka lze jen tehdy, hrozila-li by mu jinak závažná újma a nepostačí-li vzhledem k jeho zájmům mírnější a méně omezující opatření (tato mírnější opatření zakotvuje občanský zákoník ve svém § 38 a násl. , dle znění dotazu však soudím, že žádné z těchto opatření není vhodné) ;
- soud může omezit svéprávnost člověka v rozsahu, v jakém člověk není pro duševní poruchu, která není jen přechodná, schopen právně jednat, a vymezí rozsah, v jakém způsobilost člověka samostatně právně jednat omezil.
V současné chvíli se proto můžete obrátit na místně příslušný okresní soud (dle bydliště Vašeho otce) s návrhem na omezení jeho svéprávnosti. Dospěje-li soud k závěru, že svéprávnost Vašeho otce je skutečně nutné omezit, pak:
- ve svém rozhodnutí přesně určí, v jakých oblastech se svéprávnost Vašeho otce omezuje (Váš otec tedy může být i nadále svéprávný k příjmu mzdy či k placení nájemného, co se týče způsobilosti uzavírat smlouvy o půjčkách či úvěrech však může být omezen) ;
- jmenuje Vašemu otci opatrovníka (§ 62 občanského zákoníku).
Svéprávnost skutečně nemůže být omezena zpětně, je však možné prohlásit ta právní jednání (např. uzavřené smlouvy) za neplatná z toho důvodu, že některá ze smluvních stran taková právní jednání učinila pod vlivem duševní poruchy (to však lze učinit ve vztahu ke konkrétním právním jednáním, nikoli plošně). Předpokládám, že Vámi zmiňovaná psycholožka tedy měla na mysli právě prohlášení určitých smluv za neplatné, nikoli zpětné omezení svéprávnosti.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.