Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Splácíme dle domluvy pravidelně exekuci 2.500 Kč/měsíčně. I přesto na konci listopadu 2023 dojel exekutor s tím, že bude zabavovat majetek. Pod pohrůžkou, že nám na cestě zabaví firemní auto jsme mu dali 20.000 Kč a s tím, že si navýšíme splátky na 3.000 Kč. Další týden se opět ozval, že chce 20.000 Kč, jinak začne zabavovat, dali jsme mu 5.000 Kč.

Půjčovat si opět nechceme. A začíná nám vyhrožovat, že dojede a věci, co používáme k podnikání (obživě) zabaví. Je toto v mezích zákona? Nedá se nějak bránit? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Takovému postupu se můžete bránit zejména s odkazem na § 322 občanského soudního řádu. Z tohoto ustanovení vyplývá, že se exekuce nemůže týkat věcí nezbytně nutných k uspokojování hmotných potřeb povinného a jeho rodiny nebo k plnění jeho pracovních úkolů. Dále, je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna.
Pokud by Vám chtěl exekutor zabavit věci, které exekucí postihnout nelze - např. automobil, čímž by Vám znemožnil provádění podnikatelské činnosti - můžete se bránit návrhem na částečné zastavení exekuce (konkrétně exekuce nařízené prodejem automobilu) ve smyslu § 268 odst. 1 d) občanského soudního řádu. Návrh je třeba podat do 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí o zabavení automobilu.
Návrh se podává přímo u exekutora a k návrhu je třeba přiložit veškeré doklady, ze kterých bude zřejmá Vaše nezbytná potřeba mít automobil pro podnikání k dispozici (doklady k druhu Vašeho podnikání, kopie daňových přiznání k silniční dani, kopie účetních dokladů, z nichž bude zřejmé, že vozidlo používáte k podnikání, jak často jej používáte, atp.) Jestliže exekutor návrhu nevyhoví, bude se oprávněností Vašeho návrhu zabývat soud. Ten bude posuzovat především intenzitu Vaší potřeby automobil využívat, tj. zda lze v podnikání pokračovat případně i bez automobilu či nikoli (event. zda je skutečně nezbytný pro potřeby/obživu rodiny). Důvody je proto vhodné co nejlépe specifikovat. Doplňuji, že exekuce se rovněž nemůže týkat věcí, které Vám jako povinnému nepatří, tj. pokud by byl automobil ve vlastnictví 3. osoby, může tato osoba požádat o vyškrtnutí této věci ze soupisu či podat vylučovací žalobu).
Bohužel dohoda o splátkách neznamená, že by soudní exekutor nemohl pokračovat v exekuci jinými způsoby. Pokud ovšem dohodnuté splátky řádně a včas hradíte a jejich výše je přiměřená vymáhané pohledávce, nemusí mít exekutor důvod provádět exekuci jinými prostředky, např. postižením movitých věcí. Doporučila bych Vám proto ve splátkách neustávat, event. se domluvit s exekutorem případně na vyšší měsíční splátce, tak, aby byla vzhledem k celkovému dluhu přiměřená.
Ve smyslu § 46 exekučního řádu exekutor musí při své činnosti dbát ochrany práv účastníků i třetích osob dotčených jeho postupem. Při výkonu exekuce by měl volit přiměřené prostředky. Pokud je to možné, měl by dodržovat i pořadí způsobů provádění exekuce (dle § 58 odst. 2 exekučního řádu) a do práv povinného zasahovat skutečně v nejnutnější míře. Na případné nevhodné chování exekutora můžete upozornit exekutorskou komoru, která postup exekutora přešetří, event. zahájí kárné řízení. Se stížností na postup exekutora se lze obrátit také na předsedu okresního soudu, který exekutora provedením exekuce pověřil nebo na Ministerstvo spravedlnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.