Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partner má bohužel dluhy u OZP i VZP. Teď si hledá práci a chtěl své závazky splácet. Nedávno jsme zašli do OZP, aby se nahlásil jako samoplátce. Dali mu splátkový kalendář. 20.8.2019 si poslal na ten jejich účet platbu zdravotního pojištění. Splátku ještě neposlal, bojíme se průšvihu: zvýhodnění věřitele.

Rozhodně jsme to nechtěli udělat schválně. Navíc 20.8.2019 jsem se dívala na CECR.cz a tam má 3 exekuce. Asi ta druhá pojišťovna nebo nevím. Teď nevíme co dělat. Pokud ale OZP splátku nepošle, tak bude mít určitě problémy ješte s nimi. Nebo máme nějak splátkový kalendář zrušit a odůvodnit to tím, že ma vic věřitelů? A pak až si najde práci zkusit insolvenci? Prosíme pomozte. Děkuji.  

 

ODPOVĚĎ:
Pokud má přítel více závazků, insolvence samozřejmě stojí za zvážení. Pohledávky pojistného na zdravotní pojištění jsou ale přednostní pohledávky, takže je přítel klidně může splácet přednostně a jakékoliv zvýhodnění věřitele by mu nemělo hrozit. Doporučuji tedy splátkový kalendář dodržet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.