Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Mé babičce je 74 let má důchod 13.821 Kč. Soudce nařídil splátky 800 Kč  a insolvenčnímu správci do 5. měsíce posílala 1.100 Kč. Ale právě koncem 5. měsíce volal babičce insolvenční správce s tím, že jí zvedá splátku. Právě insolvenčnímu správci na 2.740 Kč což je o 1.640 Kč více než platila správci doposud, nám osobně to je zvláštní protože se s babičkou prakticky vůbec nebavil.

Konec insolvence má babička v říjnu 2023 a proto je nám to zvláštní, protože už takhle měla problém samu sebe uživit natož teď. Tak jsem se chtěl zeptat, zda je to vůbec možné, aby insolvenční správce jen tak z ničeho nic zvedl splátku o 60 % bez jakéhokoliv dopisu a výzvy, pouze přes telefon jí to oznámili. Děkuji za reakci a s přáním hezkého zbytku dne. Jindřich.

 

ODPOVĚĎ:
Insolvenční správce může zvýšení splátky dlužníkovi oznámit také telefonicky.
Při telefonickém oznámení zvýšení splátky by měl insolvenční správce zajistit, aby dlužník dostatečně porozuměl informacím a současně sdělit dlužníkovi všechny relevantní detaily, včetně nové výše splátky, důvodu zvýšení a dalších potřebných informací. I v rámci telefonického hovoru by měl dlužník možnost ptát se na případné otázky a vyjádřit svůj názor či případné námitky vůči zvýšení splátek. Je však důležité poznamenat, že telefonické oznámení by mělo být potvrzeno písemně, ideálně prostřednictvím dopisu nebo e-mailu, pokud se tak nestalo, neváhejte insolvenčníhé správce s touto žádostí kontaktovat. Písemné potvrzení zajišťuje, že dlužník bude mít přesnou dokumentaci o změně splátek a bude si moci snadno ověřit podrobnosti a mít je k dispozici pro případné budoucí potřeby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.