Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2/2023 mi zemřela maminka, po které zdědím byt. Jsem jediný dědic. 2.5.2023 jsem se dozvěděla od insolvenčního správce IS, že byt bude v rámci insolvenčního řízení prodán. V insolvenci jsem třetím rokem, dlužím ještě cca 350.000 Kč. Mám nějakou možnost, jak bych zachránit? V bytě bydlím já a moje děti. Narazila jsem na možnost zpětného leasingu, šla by tato možnost využít v mém případě, jakmile byt zdědím? Nebo po nabytí dědictví vůbec nesmím s majetkem nakládat? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:

Pokud jste v insolvenčním řízení, tak k majetku, který nabýváte, má dispoziční oprávnění insolvenční správce. Tedy bez souhlasu insolvenčního správce nesmíte s majetkem nakládat a je reálné, že insolvenční správce bude chtít byt zpeněžit. Pokud v bytě bydlíte, bylo by možno uplatnit ust. o tzv. chráněném obydlí, což je ovšem poměrně komplikovaný výpočet podle Nařízení vlády č. 189/2019 Sb. , Nařízení vlády o způsobu určení hodnoty obydlí, které dlužník není povinen vydat ke zpeněžení, podle kterého s ohledem na m2 bytu a počet osob, které v bytě bydlí, by mohl byt spadat do tzv. chráněného obydlí a zpeněžen by nebyl. Doporučila bych v tomto případě navštívit nějakou poradnu či advokáta, s nímž přesně propočítáte tuto situaci s ohledem na lokalitu a velikost bytu. Případně pak by ještě připadala varianta domluvit se s insolvenčním správcem na prodeji bytu mimo dražbu nějakému Vašemu rodinnému příslušníkovi, abyste byt nemusela po dražbě opouštět a od kterého byste si následně po ukončení insolvence byt zpět odkoupila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.