Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 12. 1.2007 jsem uzavřel s realitní kanceláří Sting smlouvu na prodej rodinného domu. Ta dne 28. 1. 2008 našla zájemce o koupi, se kterým byla sepsána smlouva o smlouvě budoucí s tím, že se může do domu nastěhovat a kupní cenu uhradí do konce dubna 2008 a převede všechny energie na sebe. Pak nastala potíž protože platbu stále odkládal a čekal na peníze, až mi v září 2009 došla trpělivost a požadoval jsem, aby realitní kancelář začala hledat nového kupce. Původní kupec energie na sebe nepřepsal a fungovalo to tak, že chodilo roční vyúčtování vždy v srpnu já je to sdělil makléři a on zařídil, aby to kupec zaplatil.

Tak to proběhlo první dva roky. Zapoměl jsem upozornit, že při podpisu smlouvy o budoucí kupní smlouvě jsem makléře slovně upozornil, že doufám že mi tam nenastěhuje někoho kdo ještě dům zadluží, protože se mi ten postup s nastěhováním nezdál, ten mě uklidnil, že to sice není standartní, ale že kupec peníze má a tak jsem na základě tohoto tvrzení povolil i to nastěhování. Nicméně v září 2009, kdy bylo víc než jasné, že kupec vodí realitní kancelář i mě za nos se měl vystěhovat, což neučinil a nevím zda to učinil dodnes, ale dům jsem prostřednicvím zmíněné realitní kancelář v březnu 2010 prodal jinému zájemci s tím že už si s daným problémem poradí. Proč píši, protože jak již jsem psal, vyúčtování energii chodí na konci srpna a mě nemile překvapilo, když na mé jméno přišla faktura na necelých 28.000 Kč. Samozřejmě že jsem ji hned předal k vyřízení makléři, ale ten původního kupce nemůže nikde najít a prý to mám zaplatit já. Dá se s tím něco udělat, když jsem jednal na doporučení realitního makléře a na skutečnost, že elektřina stále není přepsána jsem jej několikrát upozorňoval ještě než vzniklá výše zmíněná škoda?
A druhý dotaz ve smlouvě o smlouvě budoucí, byla sjednána smluvní pokuta ve výši 42 000Kč, která v případě nedodržení měla být rozdělena rovným dílem mezi realitní kancelář a druhou stranu v tomto případě mě. Tato částka měla být složena u realitní kanceláře jako rezervační záloha při podpisu. Když jsem se ptal proč mi doposud nebyla vyplacena bylo mi řečeno ze kupující podepsal směnku a že to předají právnímu oddělení k vymáhání. Po čase mi bylo sděleno, že právní oddělení tuto pokutu vymáhat nebude (asi kvůli majetkovým poměrům kupujícího - domněnka nevím jistě). Rád bych upozornil, že se skutečností, že realitní kancelář přijala směnku a není u ní složená hotovost jsem byl obeznámen až na jaře 2010 kdy jsem se začal na pokutu ptát. Dále podotýkám, že pokud by mi tato skutečnost byla známe nikdy bych nastěhování do nemovitosti nepovolil, tím pádem by mi nevznikla ani ona škoda 28 000Kč na energiích, kterou jak mi realitní kancelář sdělila mám zaplatit a pak ji můžu vymáhat po kupujícím. Závěrem bych shrnul, najmul jsem si realitní kancelář jako odborníky a v důsledku jejich doporučení mi vznikla škoda. Co v dané situaci můžu dělat? Děkuji, Slavomír

ODPOVĚĎ:
V co nejbližší době se poraďte s právním zástupcem, ať převezme potřebné podklady, sepíše podání a může se zahájit soudní řízení. Dalo by se uvažovat i o podvodu a trestním oznámení. S fakturou za energie aktuálně nic dělat nelze, protože jste pořád veden jako majitel – můžete se zkusit spolehnout, že makléř situaci opět zařídí, ale taktéž se může stát, že se u Vás objeví jednoho dne exekutor, protože makléř situaci nevyřeší.
Dodatečně tuto částku můžete připočíst ke škodě, která Vám již vznikla,a soudně ji vymáhat jako náhradu škody, která Vám vznikla porušením smlouvy o smlouvě budoucí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.