Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V březnu roku 2011 proběhlo dědické řízení po mé tetě, ve kterém bylo již právoplatně rozhodnuto, že finanční a movitou část dědictví získávají rovným dílem tři zákonní dědici a nemovitou část majetku (družstevní byt) získávají dědici ze závěti (manželé bez příbuzenského vztahu k tetě).

Nyní v červnu 2011 jsme se dozvěděli, že zapisovatelka závěti je sestrou jednoho z manželů závětí povolaného a jeden ze dvou svědků je švagrem závětí povolaných manželů. Je možné, aby se zákonní dědici ještě nyní domáhali nároku na dědění bytu, případně pro porušení kterého ustanovení občanského zákoníku a s jakou mírou úspěšnosti lze uvažovat? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Jelikož jste se o Vámi uvedených skutečnostech dozvěděli až po skončení dědického řízení, lze se obrátit na soud se žalobou na neplatnost závěti a to z důvodu porušení § 476 občanského zákoníku. Závětí povolaný, ani zákonný dědic a osoby jim blízké nemohou při pořizování závěti působit jako úřední osoby, svědci, pisatelé, tlumočníci nebo předčitatelé.
Míru uspěšnosti nelze předem odhadnout a stanovit. Pokud prokážete příbuzenské vztahy mezi povolanými a pisatelkou a svědky, pak nevidím důvod, proč by neměla být závěť prohlášena za neplatnou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.