Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdova, mám dva syny z prvního manželství a jednu dceru z druhého manželství. Vlastním dva byty v osobním vlastnictví v celkové hodnotě několika milionů. Se syny se už řadu let nestýkám, byly s nimi výchovné problémy a ani oni nejeví o mě zájem (za posledních cca 10 let jsme se viděli 3x).

Chtěla bych napsat závěť, ve které chci vše odkázat dceři. Dostal se mi do rukou novinový článek a přesný návod sepsání závěti. Syny sice vydědit nemůžu, ale údajně stačí, když jim v závěti odkážu třeba jen nepatrnou část majetku a zbytek dceři, bude to dostačující a závěť bude platná. Jiný právník mi toto zase vyvrátil. Jediný možný a jistý způsob, jak vše dát dceři, je prý darovací smlouva s mým doživotním právem užívání, ale i tohoto se bojím. Je mi 53 roků, dceři 23 roků. Prý se chystá v brzké době novela zákona, která tento problém bude řešit, v mém případě mi dovolí nakládat s mým majetkem tak, jak uznám za vhodné tj. budu moci veškerý svůj majetek odkázat tomu, komu budu chtít. Děkuji. Slávka

ODPOVĚĎ:
Jedinou možností, jak vydědit Vaše syny, je sepsat listinu o vydědění, ve které uvedete důvod vydědění dle §469a odst. 1 písm. b) Občanského zákoníku  - o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl.
V případě, že to neuděláte, pak v závěti musíte synům odkázat aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Problematika dědění je složitější a proto si dovolím odkázat zde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.