Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem jsme postavili rodinný dům (v době manželství), vychováváme společně naše dítě a mého syna z prvního manželství. Manžel má další 2 již dospělé dcery. Chci se zeptat, jaká situace by nastala, kdyby jeden z nás zemřel. Jeho 2 dcery mají nárok i na mojí polovinu, kdyby manžel zesnul?

A co můj syn, kdybych umřela já (je mu 16 let). Rádi bychom tuto věc ošetřili tak, aby dědily pouze děti, které vychováváme (tedy naše společná dcera a můj syn). Můžete mi prosím poradit, jak to zaopatřit? Děkuji, Zita

ODPOVĚĎ:
Všichni potomci (bez ohledu na to, z jakého manželství či vztahu vzešli) jsou tzv. neopomenutelnými dědici. To znamená, že Vaše a manželovy děti musí dědit vždy.
1/ Pokud by zemřel Váš manžel, došlo by nejdříve k rozdělení SJM na část, která by připadla Vám (přibližně polovina majetku) a část, která by se stala předmětem dědictví. Předmět dědictví (tedy druhá polovina majetku) by se pak rozdělil mezi pozůstalého manžela a děti zůstavitele rovným dílem – dědila byste tedy Vy, vaše společná dcera a dcery Vašeho manžela a to každá čtvrtinu.
2/ Pokud byste zemřela Vy, došlo by opět k rozdělení SJM na část, která by připadla Vašemu manželovi a část, která by se stala předmětem dědictví. Předmět dědictví by pak dědili rovným dílem Váš manžel, vaše společná dcera a Váš syn (každý třetinu).

Pokud byste chtěli snížit dědické podíly dcer Vašeho manžela z prvního manželství, je možné sepsat závěť. Je ale nutné pamatovat na to, že tyto dcery jsou neopomenutelnými dědici a musí jim připadnout alespoň polovina jejich zákonného podílu. Váš manžel by tedy mohl ve své závěti těmto dcerám odkázat pouze polovinu toho, co by jim připadlo ze zákona (dle bodu 1. je zákonným podílem jeho dcer z prvního manželství jedna čtvrtina dědictví, závětí by tedy mohla každá z dcer zdědit pouze jednu osminu dědictví). Vaší společné dceři by manžel musel v závěti odkázat alespoň tolik, co činí její zákonný podíl (tedy výše zmiňovanou jednu čtvrtinu dědictví). Zbývající majetek by mohl manžel v závěti odkázat například Vám a Vašemu synovi z prvního manželství.
Závěť můžete sepsat samozřejmě i Vy, přičemž musíte opět pamatovat na to, že Vašim nezletilým dětem musíte odkázat alespoň tolik, kolik by činil jejich zákonný podíl; se zbytkem majetku můžete v závěti naložit libovolně.

Jediným způsobem, jak vyloučit dcery Vašeho manžela z prvního manželství z dědění je jejich vydědění. Váš manžel by musel sepsat listinu o vydědění, v níž by označil své dcery z prvního manželství, projevil vůli, aby nedědily a uvedl důvod, proč tak činí. Pro vydědění musí být však splněny poměrně přísné podmínky (viz § 469a Občanského zákoníku). Z dědění by byly tyto dcery rovněž vyloučeny, pokud by se dopustily úmyslného trestného činu proti Vašemu manželovi, Vám nebo vaší společné dceři (§ 469 Občanského zákoníku).

Pokud byste chtěli, aby po Vašem manželovi dědil i Váš syn (bez sepsání závěti Vaším manželem), může Váš manžel Vašeho syna osvojit. V takovém případě by se na Vašeho syna pohlíželo jako na vašeho společného syna a při dědění po Vašem manželovi by se posunul na úroveň manželových dcer z prvního manželství a vaší společné dcery.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.