Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2/2023 mi tragicky zahynul bratr. Krátce před svou smrtí ve snaze ochránit matčiny úspory převedl téměř vše na svůj soukromý /podnikatelský? / účet. Matka je seniorka v pokročilém věku a nepočínala si opatrně při platbách kartou. Nejsem účastník dědického řízení. Nevěděl jsem, jak se domoci navrácení jejích úspor zpět na matčin účet, až mi bylo porazeno dát jako pohledávku za dědictvím.

Napsal jsem tedy za matku jako by psala ona, podepsala a s bankovními výpisy před necelým rokem za ni zanesl notářce, protože pozůstalí všude hlásí, že z pozůstalosti nezbude nic, jen dluhy a jestli chci zdědit dluhy. Bratr nebyl ženatý, má plnoletou dceru, která nyní je správkyní dědictví a nezletilého syna s jinou ženou. Po půl roce od podání pohledávky jsem se od notáře dozvěděl, že pozůstalí dali do dědictví pouze movitý majetek, což je jen zlomeček hodnoty jeho majetku. Osobně jsem zanesl notáři soupis desítek nemovitostí, které jsou komerčně využívány a všechny bratr před svou smrtí přepsal na svou firmu, kde byl sám vlastníkem, sám jednatelem, tzv. One man show. Tyto nemovitosti měly být zřejmě utajeny před dědictvím. Nevím. Každopádně je mi podezřelé, že notář o nich vůbec nevěděl a při tom správce dědictví se od samého počátku o tyto pronajímané prostory stará /výběr nájemného, snad i splátky úvěrů atd. / a notář nemá o mnohém ani tušení. Mne zajímá zda tato situace může trvat donekonečna bez toho, že by proběhlo dědictví, mám také strach, že dojde k promlčení naší pohledávky. Jak pokračovat, aby se peníze dostaly zpět k matce, jak svou matku zastupovat, protože notářka doslova říká, že/ zatím nemá od pozůstalých ani list papíru /odhady ceny nemovitostí…. /, že se stále nic neděje ačkoli je to více než rok. S dědici komunikovat již nechci a domníval jsem se, že vše vyřídím oficiální cestou. Děkuji předem za rady. Luboš.

 

ODPOVĚĎ:
Primárně je důležité mít skutečně pohledávku přihlášenou do pozůstalosti a toto mít potvrzené od paní notářky. Pokud byly nemovitosti převedeny na firmu, pak je vlastníkem firma a nikoli bratr. Nicméně ten byl majitelem podílu ve firmě a tento podíl bude předmětem dědictví. Notářku tak doporučuji upozornit na tuto skutečnost a doložit jí např. výpis z obchodního rejstříku. Podíl nabydou patrně dvě děti bratra napůl. Měli by tak odpovídat za pohledávku po matce solidárně. K promlčení pohledávky může dojít, a to po 3 letech. Pokud by dědické řízení nebylo do 3 let ukončeno, je nutné podat žalobu na dědice ke stavení promlčecí lhůty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.