Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych zájem o právní konzultaci na téma nemovitost na Slovensku. Zjistila jsem, že můj praděd vlastní pozemky v SR i přesto, že je již více jak 30 let po smrti. Nevím, jak v takové věci postupovat? Konkrétně se má věc tak, že můj praděd zemřel v roce 1986, ale žádné dědické řízení neproběhlo, protože všechny jeho majetky na české straně byly ještě za jeho života přepsány na jeho syna (můj děd).

Proto pozemky na Slovensku byly opomenuty. Praděd se totiž s rodinou odstěhoval ze SR ve 30tých letech, kdy mu fy Baťa ve Zlíně nabídla práci. Jak opustil domovinu, tak to zůstalo. Proto bohužel o dalších 50 let později, kdy zemřel, si nikdo nevzpomněl, že má stále vazbu na SR a proto stále figuruje na slovenském katastru doteď. Bohužel jsem při pátrání zjistila, že to samé se týká i prababi (manželka pradědy, kterého řeším). Také má ve slovenském katastru zapsány pozemky i přesto, že její úmrtí bylo v roce 1999. Slovenský katastr není digitalizován, nemají datové schránky, hledání v něm nefunguje např. na principu rodného čísla jako u nás, ale dle jména a případně bydliště v dané obci, v tomto případě obec cca 100km od ukrajinských hranic. Mluvila jsem s paní z místního úřadu a bohužel v listech vlastníků (LV) není ani bydliště, ani datum narození. Takže je tu ještě možnost, že je to shoda jmen. Nevím, jak v takové věci postupovat a hlavně na koho se vůbec obrátit? Lze to vůbec řešit v ČR? Děkuji. Marta.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je třeba podat k soudu návrh na doprojednání dědictví po pradědovi s odůvodněním, že v rámci dědictví nebyly řešeny pozemky na Slovensku. Notář, který by dědické řízení doprojednával by si již měl být schopen ověřit, zda pozemky spadají do pozůstalosti a dodatečně je vypořádat.
Doporučuji se tak obrátit na soud v posledním bydlišti pradědy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.