Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Našla jsem nevyžádané pozemky po předcích a 18.12.2023 podala žádost o otevření dodatečného dědického řízení, aby pozemky nepropadly státu. Vlastníci pozemků jsou bratr mojí mámy (já jsem jeho neteř) a jeho manželka. Oba zemřeli. Měli syna a ten také zemřel. Hned v lednu 2024 jsem dostala od soudu dopis, kde je žádost zamítnuta s vysvětlením, že nejsem právním dědicem a mohou žádat rodiče nebo potomci zemřelých.

Jejich rodiče už jsou dávno mrtví a jediný syn také. Chtěla bych vědět, co teď bude s těmi pozemky. To propadnou státu? Nebo bude dědické řízení otevřeno a budou kontaktovat rodinu po jejich synovi? Nic takového v tom dopise není uvedeno.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud vyjde najevo, že jsou zde aktiva pozůstalosti, která nebyla projednána, musí být dědické řízení doprojednáno, tedy provedeno tzv. dodatečné projednání pozůstalosti a toto bude doprojednáno s dědici, kteří přichází v úvahu dle dědické posloupnosti - v tomto případě potomci syna. Pokud nejste v úvahu přicházejícím dědicem, už Vás notář nebude kontaktovat, ale dědictví projedná s dědici, kteří přicházejí v úvahu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.