Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žila jsem 3 roky ve společné domácnosti s mužem a podílela se finančně na přestavbě jeho domu. V 2022 jsme sepsali smlouvu o vypořádání nákladů na stavbu kde se praví že:

- mám nárok na 23,23 % z prodejní ceny domu
- mám nárok na všechny věci, které jsme si za 3 roky pořídili
Doslovně takto (moje osoba = MK).   "...dědicové musí vyplatit 23,23 % z prodejní nebo odhadní ceny domu MK a to podle toho, která cena bude vyšší.
Společně zakoupené předměty zůstanou v majetku toho z partnerů, který bude déle živ. MK má právo užívat nemovitost doživotně ke svému bydlení na svoje náklady. Stejně tak má právo užívat příslušné pozemky a zahradní stavby a přístupovou cestu a užívat výpěstky z těchto pozemků. V nemovitosti může bydlet další osoba pouze se souhlasem MK, ale musí platit nájem, kdy 1/2 nájmu patří MK a druhá dědicům:   Dědicové s touto smlouvou nesouhlasí a žádají, abych se vystěhovala. Ze všech věcí, které jsme si společně pořídili, žádají 1/2 nákupní ceny po tatínkovi, včetně auta za částku 1.000.000 Kč, přičemž je zapsáno ve smlouvě, že auto budeme používat společně, každý uhradíme polovinu. Zesnulý mi však stihl zaplatit pouze 70.000 Kč ze své poloviny. Celá částka pak odešla z mého účtu. Můžete mi prosím sdělit, zda jsem takto před dědici krytá? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Zde je důležité, jak byla smlouva uzavřena. Zda vaše právo dožití bylo sjednáno jako věcné břemeno a je zapsáno v katastru nemovitostí či nikoli. Pokud ano, jste před dědici po této stránce chráněna, pokud nikoli, pak jde pouze o obligační nárok a ten už bude podstatně náročnější prosadit. Ohledně investic a společných věcí - těžko mohl Váš muž zavázat k nějaké povinnosti dědice bez jejich souhlasu. To lze pouze ve formě závěti s příkazem či dědickou smlouvou mezi mužem, Vámi a dědici.
Pro detailnější vyjádření je nutné znát faktické poměry a celé znění smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.