Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

K 1.1.2024 propadnou státu nedostatečně identifikované nemovitosti. Na portálu ceskazeme.cz jsme zjistili, že v katastru nemovitostí jsou dva pozemky, u kterých je stále zapsán zemřelý děda mého manžela. Děda měl dva syny, kteří měli manželky a s nimi měli celkem 5 dětí, včetně mého manžela. Tchán i strýc již zemřeli. Můj dotaz zní, pokud bychom se pokusili obnovit dědické řízení po dědovi, kdo by byl v současnosti dědic?

Byly by to manželky již zemřelých dětí původního majitele nebo by se dědictví vztahovalo i na vnoučata původního majitele? A byl by ještě jiný výdaj než poplatek soudu za obnovení dědického řízení a platba notáři?

 

ODPOVĚĎ:
Pokud už nežijí ani děti zemřelého dědečka, dědictví přechází pouze na děti zemřelých dětí, tedy na vnoučata. Vychází to z ust. § 1635 odst. 2 Občanského zákoníku, podle kterého:
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti; totéž platí o vzdálenějších potomcích téhož předka.
Jelikož se dědictví vypořádává k hodnotě, jakou mělo v době úmrtí osoby, na kterou je majetek stále veden, jedná se u těchto dodatečných projednání dědictví z hlediska nákladů notáři o položky v řádu několika set korun.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.