Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti mé maminky, o kterou jsem se (zvlášť během její nemoci) staral, jsme se se sestrou dohodli na vypořádání dědictví takto: Sestra se vzdá svého dědictví ve prospěch svého syna, který zdědí garáž se zahradou, o kterou měl již dříve zájem (jeho nemovitost totiž sousedí s tímto nově nabytým pozemkem, čímž se vyhnul věcnému břemenu přístupu ke své nemovitosti a zároveň zvětší a zhodnotí nemovitost).

Byt se převede na mě s tím, že se pokusím byt prodat a část peněz ještě hotově vyplatím sestře.   Po proběhnutí dědického řízení a uhrazení všech nákladů - mnou, mě sestra urgovala, kdy už budou peníze, že je potřebuje. Maminka zemřela v březnu 2022, dědictví proběhlo na jaře 2022. Byl je velikosti 3+1 ze 70. let bez rekonstrukce. Realitní makléři, které jsem oslovil, mi sdělili, že pokud bych chtěl byt prodat za víc než 2.000.000 Kč, musel bych investovat a zrekonstruovat jádro. Což jsem nechtěl. A protože sestra stále požadovala peníze, rozhodl jsem se, že si vezmu úvěr a vyplatím jí 700.000 Kč, což mi přišlo adekvátní. Od té doby už jsem byl na policii podat vysvětlení a v létě mi přišlo oznámení od jejího advokáta, že naše vyrovnání napadá. Já jsem se také obrátil na advokáta, podali jsme vysvětlení a své argumenty. Od té doby se sestra ani její advokát neozval. Na začátku prosince 2023 mi přišla obsílka od soudu, kam jsem po Novém roce předvolán. Stále si myslím, že vyrovnání, které jsem učinil, je naprosto dostačující. Moje advokátka mi sdělila, abych zvážil navrhnut mimosoudní vyrovnání. Pořád na to musím myslet, nikdy jsem nejednal s úmyslem někomu ublížit nebo okrást. Sestra se ohání morálními zásadami (a na svém facebookovém profilu pomlouvá mojí ženu, což se mi také nelíbí a uvažuji o tom, zda bych neměl podat nějaké trestní oznámení).   Za života mé maminky, zvlášť, když jezdila na chemoterapie, se o ni nezajímala a najednou toto. Proto bych rád znal váš názor. Děkuji mockrát za rady. Gabriel.

 

ODPOVĚĎ:
Z dotazu nevyplývá, zda jste se sestrou nějak konkrétně dohodl písemně nebo to vše bylo v rámci ústní domluvy. Také nevím, zda jste v rámci dědického řízení skutečně jako dědic dědil a sestra nedědila nic nebo dle dědického usnesení má právo na nějakou částku vypořádání. Obecně lze sdělit, že pokud není nic napsáno nebo Vám uloženo dědickým usnesením, je víceméně pouze na Vaší dobré vůli, kolik sestře vyplatíte. Takto se lze ovšem vyjádřit pouze v obecné rovině, bylo by třeba shlédnout dokumenty, které se k věci vážou na jejich základě učinit konkrétní závěr.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.