Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informaci ohledně dědictví. Rodiče mají ve společném jmění manželů SJM byt, ve kterém bydlí. Dále pak je otec vlastníkem osobního vozu. Otec je vážně nemocný a rád by vyřešil majetkové věci vzhledem k tomu, že já - dcera, mám insolvenci. Dalšími dědici by byla sestra a matka. Dále dva vnuci (já i sestra máme každá jednoho syna) a otcova sestra.

Otec se obává, jak by probíhalo dědické řízení ohledně bytu. Aby maminka kvůli mé insolvenci o byt nepřišla. Zajímala by ho možnost sepsání závěti, kde by veškerý majetek odkázal mojí mamince, svoji manželce nebo vnukům? Jak se řeší případ, kdy bych zdědila po otci část bytu společně s maminkou a sestrou? Je nutné byt prodat, aby se z dědictví uhradila část insolvence? Děkuji za odpověď, Iva.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jste tzv. nepominutelný dědic, kdy Vám z dědictví vždy náleží ¾ zákonného podílu (i za předpokladu sepsání závěti) a Váš podíl by se stal součástí majetkové podstaty a mohla být insolvenční správce zpeněžena, představuje řešení sepsaní darovací smlouvy, kterou Váš otec daruje majetek za života.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.