Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně dědického řízení po smrtí otce. Moje mamka, tedy manželka zesnulého má trvalé bydliště v bytě, který spadá do dědického řízení. Otec má tři dcery z minulého manželství. Nenapsal žádnou závěť. To znamená, že byt dědí pět osob. Mamka, já jako syn a tři otcovi dcery z předchozího manželství. Mamka chce v rámci dědického řízení odkoupit jejich podíly samozřejmě po určení ceny nemovitosti.

Bohužel s jeho dcerami je nulová komunikace. Ptám se, má nějaké přednostní právo na odkup jejich tří podílů? Mě samozřejmě vyplácet nemusí, to je už jen mezi námi. I já mám na bytě trvalé bydliště, ale nežiji tam.

 

ODPOVĚĎ:
Předkupní právo maminka má pouze 6 měsíců po ukončení dědického řízení. Pokud ale nebudou chtít spoluvlastníci své podíly prodat, musela by maminka podat k soudu žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví a domáhat se přikázání jejich podílu do svého vlastnictví, samozřejmě za náhradu odpovídající ceně dle znaleckého posudku. Jinak po uplynutí 6 měsíců pak můžou spoluvlastníci své podíly prodat komukoliv, proto pokud dcery nebudou komunikovat, bylo by lepší podat žalobu, aby následně na truc podíly neprodaly nějakým spekulantům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.