Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně dědictví. Zdědila jsem jednu polovinu majetku po své babičce, kterou jsem nikdy nepoznala, ale byla to maminka mého tatínka, který už nežije. Je sepsána závěť, kde jsem uvedena jako dědic a jelikož měl můj tatínek i dvě děti z prvního manželství, tak ty jsou v závěti vydědění. Moje babička tam přímo píše, že oba dva vyděďuje. Zajímá mě teď co může nastat.

Oni vyhrožují, že to dají k soudu a tudíž mě zajímá zda-li můžou u soudu uspět a vyhrát. Nelíbí se jim, že oni nic nedostanou. Já se s nimi chtěla domluvit, ale jejich představa o dohodě je vysoká a na tu nechci přistoupit. Každý mi tvrdí, že pokud jsou v závěti napsaní jako vydědění nemají na nic nárok. Mám teď obavy, aby se to vše neobrátilo proti mně. Mezi dědici jsou i dva bratři což byly synovci moji babičky a ty mají strach, že i oni do toho budou začleněni a budeme všichni platit soudní výlohy. Oni zdědili jednu čtvrtinu. Moc děkuji za Vaši odpověď. Františka.

 

ODPOVĚĎ:
Zde je nejpodstatnější, zda je v závěti uvedeno, z jakého důvodu jsou obě děti vyděděny, jelikož někoho vydědit lze pouze ze zákonem vyjmenovaných důvodů. Pokud s vyděděním obě děti nesouhlasí, mohou se žalobou domáhat svého zákonného podílu, resp. podílu nepominutelného dědice. V tom jim nemůže nikdo bránit. Smírně lze vyřešit dohodou dědiců v rámci dědického řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.